Kako je joga spremenila moje življenje

Članek v reviji BODI ZDRAVA, oktober 2021


Z vadbo joge iščemo nov prostor v telesu, novo prilagodljivost, in to potem najdemo v sebi tudi v vsakodnevnem življenju. Gibkejša ko sta telo, hrbtenica, prilagodljivejši je naš um in bolj se lahko odpre za nove


Večkrat me ljudje prosijo, naj jim povem, zakaj vaditi jogo in kako je joga spremenila moje življenje. Moje srečanje z jogo je bilo naključno. Prijateljica me je povabila na uro joge, ki jo je poučevala njena sestra. Brez pričakovanj in znanja sem sedla na blazino. Telesni del sem opravila brez težav, zataknilo pa se je pri dihanju. Dihalne vaje so vame vnesle nemir, ki ga nisem poznala. Postala sem nestrpna, ne mirna, najraje bi odšla. Šele kasneje sem dojela, da so dihalne vaje v meni prebudi le moj lastni notranji nemir, ki se ga nisem zavedala. Še dobro, da je bila učiteljica joge sestra moje prijateljice, ker bi sicer ta krat, zaradi lastnega nemira, tisto uro joge zapustila.


Od nekdaj je moj um deloval zelo hitro


Sem človek tisočerih idej in rešitev, redko kdaj mi je uspelo biti v stanju, da ne bi razmišljala. Ker sem bila zelo hitra, sem vedno delovala pri več projektih hkrati in moje misli so mi bile velikokrat v breme, me ohromile in na koncu nisem izpeljala vsega, kar sem si zamislila, kar me je dodatno spravljalo v stres. Joga me je naučila umiriti svoj um, naučila sem se postaviti prioritete in opustiti manj pomembne ali nepomembne projekte. Šele čez dolgo časa sem dojela, da je človek lahko zasvojen z nekim načinom razmišljanja in da se lahko nauči novega načina.


Joga deluje od zunaj navznoter


Kar nekaj časa sem vadila, preden sem začela dojemati jogo ne le kot vadbo, tem več kot nekakšno kombinacijo fizičnega, mentalnega in duhovnega razstrupljanja. Dojela sem, da ko sprostim telo, se sprostijo tudi globlji, nepoznani, deli mene, kar pripomore k izredno dobremu počutju. Dojela sem, da lažje razmišljam, se manj jezim, sem manj zahtevna do sebe in drugih in da lažje izkoristim svoj notranji duhovni in fizični potencial.Kdo sem, kakšen človek želim biti in kako želim živeti svoje življenje


Joga je neka vrsta telesne aktivnosti, vendar vpliva na naš pogled na življenje: kdo sem, kakšen človek želim biti in kako želim živeti svoje življenje. Sama sem o jogi želela izvedeti več, zato sem opravila tudi učiteljski tečaj. Nisem razmišljala o tem, da bi jogo poučevala, kar sicer zdaj počnem že mnogo let. Želela sem zgolj razumeti filozofijo joge, kaj tako zelo dobrega se skriva v tem znanju. Izredno mi je všeč ideja joge, da lahko v sebi najdem vso moč, ki jo potrebujem za življenje. To mi daje občutek neodvisnosti, da sama upravljam svoje življenje, da zato ne potrebujem nekoga od zunaj. Razvila sem zavedanje, da sem, kadar se v mojem življenju dogaja nekaj težkega in izzivalnega, zmožna toliko spremeniti sebe, da lahko to presežem.


Pri jogi gre tako rekoč za preslikavo delovanja z blazine v vsakdanje življenje. Z vadbo joge iščemo nov prostor v telesu, novo prilagodljivost, in to potem najdemo v sebi tudi v vsakodnevnem življenju. Gibkejša ko sta telo, hrbtenica, prilagodljivejši je naš um in bolj se lahko odpre za nove načine razmišljanja. Bolj ko odpremo svoje srce (dobesedno in v prenesenem pomenu), bolj smo odprti za sprejemanje in dajanje ljubezni in energije ljudem okrog sebe.


Nekaj mojih najpomembnejših pogledov na jogo: