SAUCHA - Čistost v jogi

Prva izmed Niyam je SAUCHA ali čistost. Čistost ima dva aspekta, zunanji in notranji. Zunanji aspekt čistosti pomeni telesno čistost, notranji aspekt pa se obrača na čistost notranjih organov in na čistost našega energijskega, čustvenega in mentalnega telesa.

Čistost fizičnega telesa

Iz vidika fizične ravni »saucha« pomeni čistost telesa. Gre zato, da se redno umivamo, čistimo zobe, nosimo čista oblačila in jemo »čisto« hrano, ki nas podpira. Joga v tem pogledu uporablja različne »kriya« tehnike, kar pomeni različne čistilne tehnike kot so spiranje nosnic, čiščenje jezika in tudi druge bolj močne tehnike za čiščenje notranjih organov.

V jogi se telo obravnava kot dragoceno darilo, kot manifestacija energije Shakti, zato je zanj potrebno skrbeti, da ohranjamo zdravje in ga zavestno uporabljamo.

Vendar joga preučuje telo z večih aspektov, ne samo kot fizično telo, temveč kot skupek uma, čustev, energije in duha. Vse te komponente so iz jogijskega vidika enako pomembne, zato se tudi koncept čistosti obravnava na vseh teh nivojih.

Večina zahodnega sveta nima težav s čistostjo fizičnega telesa. Ko gremo globlje na duhovno ali čustveno čistost, je to za marsikoga veliko težje opredeliti.

Ljudje se preveč radi delimo glede na nacionalnost, družben položaj, spolno usmerjenost itd… Po drugi strani pa smo obsedeni s fizično čistočo telesa in z izgledom le tega, kar lahko vodi v obsedenost s čistostjo, perfekcionizem, v pretirano samokontrolo ali celo strah pred »umazanim« svetom.

Joga pa se ne ukvarja le z čistostjo fizičnega telesa, bolj opozarja na to, da ne bi zapadli v pasti sodbe in kritike, pa naj bo to do sebe ali drugih.


Čistost prostora


Preverimo kako se počutimo v svojem domu, začutimo ali so energije čiste ali zapackane. Ali je doma red ali nered? V neredu in zapackanem prostoru težko ustvarjamo ali vzdržujemo mir. Uredimo svoje bivalne prostore na način, ki nam bo prinašal mir in občutek sproščenosti. Vsaka stvar, ki jo imamo doma, je porabnik energije, zato dobro premislimo kaj želimo in potrebujemo v svojem prostoru in česa ne.


Čistost energije


Tisti, ki vadi jogo, želi doseči višji nivo zavedanja. Zato je pomembno, da ozavestimo svoj odnos do svoje energije. Da prepozna različne energije svojega delovanja. Iz tega vidika ničesar ni »čisto« ali »umazano«, temveč se mi sami odločamo katere energije potrebujemo v določeni situaciji.


Praksa »saucha« ali čistost zahteva od nas, da se opazujemo in ozavestimo kaj je naš cilj v določenem trenutku. S tem razumevanjem sebe, lahko očistimo naš fizični, čustveni in duhovni prostor. V kontekstu joge gre torej za višji cilj, ki ga vsak posameznik sam zasleduje, za osebni duhovni razvoj in za razvoj v odnosu do vseh čutečih bitij okrog nas. Praktikant joge torej aktivno deluje na odstranjevanju negativnih čustev in misli. Osvobaja um občutkov zavisti, ponosa, strahu, ljubosumja, arogance, sovraštva in zamegljenosti.


Ne glede na to, katera orodja joge uporabljamo ali so to asane (telesne postavitve), pranayame (dihalne tehnike), meditacija itd , vse delujejo čistilno. Joga deluje kot praksa čiščenja celotnega našega sistema in našega življenja.


To čiščenje na vseh ravneh omogoča, da se življenjska energija (prana) lahkotno pretaka in tako se telo sprošča in v človeku pa se razrešujejo vse vrste blokad.


Čistost v odnosih


Življenje sestavljajo odnosi. Za čiste odnose je potrebna iskrenost. Odnosi, ki temeljijo na lažeh in prevarah, so nečisti. Tudi če smo v odnosu ravnodušni, koristoljubni, preračunljivi, če že davno ne ljubimo več, pa vseeno človeka ne spustimo stran od sebe, nismo v stanju čistega delovanja.

<