BRAMACHARYA - Zmernost

Četrti princip Yam tako imenovan BRAHMACHARYA govori o obvladovanju čutnih užitkov in o ne-prekomernem prepuščanju le tem.


Pogosto je ta princip preveden kot »celibat" in spada med manj priljubljene Yame. Joga tradicija od nekdaj upošteva ta princip, katerega cilj je bil ohranjati svojo spolno energijo in jo nameniti napredku po jogijski poti.


Moderna joga ta princip razlaga kot sposobnost usmerjanja in nadzora svojih čutov - kot zmernost. Gre bolj za "pravilno porabo energije«. Ta sutra nas podpre v zmernosti, da usmerjamo svojo energijo izven konteksta želja, ki se nam v nekem trenutku zdijo mamljive a vendar na koncu zelo minljive. Pomaga preusmeriti pozornost iz zadovoljevanja naših zunanjih želja v to, da iščemo mir in srečo v sebi.


Kam je usmerjena moja energija?


Razmislimo o tem kam je naša energija najbolj usmerjena. Velikokrat se ukvarjamo s stvarmi, ki nam niso najbolj všeč. Veliko naše energije lahko porabljamo tudi za to, da se poskušamo predstaviti kot nekdo drug, da poskušamo zadovoljevati želje drugih, da želimo napraviti vtis na ljudi, da se nenehno trudimo zato, da bi bili še boljši, močnejši, še bolj pametni, da bi bili prepoznani.


Kako postati najboljša različica sebe?


Da lahko postali najboljša različica sebe, se moramo naučiti racionalno uporabljati našo energijo. Na jogi se torej najprej naučimo prisluhniti temu kaj v resnici naše telo potrebuje. Tu so na mestu vprašanja kot: Kaj v resnici potrebujem? Ali potrebujem več spanja, manj dela, več gibanja, več zdrave hrane, več miru, več glasbe…….


Občutek sreče izboljšuje zdravje


Joga je ena izmed praks, ki povečuje občutek sreče. To lahko sami opazimo - včasih pridemo na joga prakso precej negativno usmerjeni in joga nas nato obrne v drugo smer. Tako podpremo tudi naš imunski sistem. Ko smo nesrečni ali prestrašeni, se telo odzove s simptomi stresa, deluje v nenehnem odločanju med »se borim ali bežim«, kar povzroča pospešeno delovanje kortizola, zvišuje krvni tlak, znižuje raven energije in slabi imunski sistem. Ko smo veseli in sproščeni, telo preklopi na naše zdravilne mehanizme, ki ga pomagajo ohranjati v živahnem delovanju in sproža se tako imenovano samozdravljenje.

Na jogi se naučimo usmerjati svojo energijo v pozitivno smer in se na ta način naučili pravilno uporabljati našo energijo.


Poslušajte svoje telo in mu dovolite, da vas vodi


Sama učence nenehno spodbujam k poslušanju lastnega telesa. To je na začetku jogijske prakse zelo težko, saj ima tudi telo svoje vzorce, ki jih prav tako težko opusti. Ravno to je razlog, da veliko ljudi joga iritira s svojo počasnostjo in nenasilnostjo, ker so vajeni hitrega in nasilnega obravnavanja svojega lastnega telesa.


Poslušajmo svoje telo in se vsako prakso posebej sproti odločimo kakšna praksa je za nas primerna. Če se vedno odločate za mehko vadbo, poskusite malo več močne, »power« joge, da povečate moč in dvignete energijo. Če se večinoma odločate za bolj močno jogo, poskusite z drugačnim pristopom, z mehko, nežno jogo. Naj spregovori telo, poslušajmo in opazujmo, kaj ima povedati!


Kako se izraža princip Brahmacharya v joga praksi?


Ravno joga praksa s svojo raznolikostjo asan, od težjih do lažjih in nazaj, daje možnost preučevanja lastne energije in svojega telesa. Morda mi danes bolj ustreza položaj otroka kot živahna vinjasa ali pa obratno. Vprašajmo se: Ali bi bila moja joga praksa doma drugačna kot v studio, kjer sem med ljudmi? Mi obkroženost z ljudmi dopušča svobodo biti svoja na joga praksi ali pa me vodi v pretiravanje?