Izgorelost

Poznate znake IZGORELOSTI?

IZGORELOST je stanje, ko se telo upre samo sebi, se upre situaciji v katero ga potiskamo.

Obstaja več stopenj izgorelosti:


1. Prva stopnja je kronična utrujenost, zmanjšana odpornost, tesnoba, razočaranje, težave s prebavo…. Navadno to stopnjo zanikamo, ta stopnja lahko traja tudi do 20 let.2. Druga stopnja je občutek preizčrpanosti, ujetosti in nemoči, odpor do dela, jeza, želja po umiku, ujetost v bolečine, glavobole, alergije, težave s spominom. Tudi v tej stopnji ljudje še zanikajo lastne potrebe in doživljajo čustvene izbruhe.3. V tretji stopnji človek niha med deloholizmom in izčrpanostjo, energija upada, pojavlja se nespečnost. lahko se pojavi močna tesnoba, razočaranje, sram, bes, razmišljanje o smrti. Pojavijo se težave s spominom, izguba občutka za čas, izguba motivacije, izguba smisla in varnosti.


Te tri stopnje vodijo do ADRENALNEGA ZLOMA, kar pomeni močno in dolgotrajno izgubo energije. Prinaša bolečine, tresenje, mravličnenje, vrtoglavico, ulkus, akutni kolitis, lahko vodi v infarkt in možgansko kap. Čustveni znaki pa so občutek razvrednotenja, anksioznost, občutek ranljivosti, nemoč , otopelost, slaba samopodoba, depresija.


Odprava posledic lahko traja 2-4 leta.


Kako torej preprečim izgorelost?


Potrebno je preseči notranja prepričanja o sebi in svetu, najti stik s seboj, s svojimi potrebami, kar nas spodbudi k drugačnemu, kakovostnejšemu življenju.


Regenerativna joga je kot nalašč za to.


Pridi in se sprosti.... Namaste.

#regenerativnajoga #izgorelost #burnout