Odpravite čustvene blokade

Joga obravnava človeka celostno, holistično. Anatomija joge govori o telesu kot o sistemu na večih ravneh. Telo je predstavljeno kot čebula in vsaka plast je bolj subtilna od prejšnje.

Telo se deli na:

  • fizično telo – Annamaya Kosha,

  • energijsko telo – Pranamaya Kosha,

  • čustveno, mentalno telo – Manomaya Kosha,

  • telo modrosti, intuitivno telo – Vignanamaya Kosha

  • duhovno telo – Anandamaya Kosha

Meje teles ne moremo jasno razločiti. Vse kar se dogaja na področju enega telesa, se dogaja tudi na področju drugih teles. Torej, če nas karkoli čustveno vznemirja, se odraža tudi v fizičnem telesu in obratno.


S spreminjanjem našega čustvenega stanja samodejno spreminjamo naše fizično telo. Ravno zato se joga veliko ukvarja spremembami na čustvenem telesu in deluje kot orodje za preprečevanje bolezni na fizičnem telesu.


V praksi joge skozi asano (jogijsko postavitev) delujemo na fizično telo in tako posledično delujemo tudi na čustveno telo. Ko raztezamo in krepimo mišice, organe, sklepe in kosti ohranjamo v dobri kondiciji, se hkrati osvobajamo blokad.


Čustveno – energijske blokade si ustvarjamo z življenjem brez zavedanja, povzročajo jih travme in stres, kar povzroča prekinitev pretoka energije.


Manomaya koša ali naše čustveno telo vsebuje vsa naša čustva. Če imamo veliko strahu, jeze, žalosti ali katerihkoli drugih negativnih čustev, se ta kopičijo v našem fizičnem telesu, vključno z notranjimi organi.

Čustveno-energijske blokade se lahko pojavljajo na različne načine kot : kronične napetosti mišic, napetosti v živčnem sistemu in tudi kot blokada dihanja – plitek dih in nereden dih. Če jih ne prepoznamo in ignoriramo, se lahko manifestirajo v različne fizične bolezni.


Čustvene blokade vodijo v težave kot so: negotovost, stalna potreba po ljubezni, odvisnost od mnenja drugih, težave pri spolnosti, zatiranje spontanosti, težave v komunikaciji, depresijo in tako naprej. Telesni simptomi so lahko: glavobol, bolečine v hrbtu, razdraženo črevesje, težave s težo, astma, artritis, nemir, nespečnost, motnje hranjenja itd …


Strah vodi v bolezni ledvic (anksioznost se nahaja v ledvicah). Zaradi preveč jeze obolijo jetra (bes je v jetrih). Razburjenje škoduje srcu (strah v srcu), žalost poškoduje pljuča (žalosti se kopiči v pljučih). Depresija uničuje možgane in škoduje želodcu.

KAKO ČUSTVENE BLOKADE ŠKODUJEJO TELESU?

Procesi v telesu potekajo približno takole: ko smo žalostni, veliko jokamo in utesnjujemo pljuča, srce se prestraši in začne pospešeno delovati ( lahko smo na “na smrt prestrašeni”). Zaradi stresa in razburjenja lahko dobimo želodčne razjede, izbruhi jeze poškodujejo jetra, kar se velikokrat dogaja v družinah, kjer vlada alkohol. Ko smo prestrašeni, se aktivira delovanje nadledvične žleze, adrenalin preveč deluje in smo vseskozi v stanju umika ali boja.


Ko smo razočarani, se ne premaknemo naprej v življenju, namesto tega odrivamo življenje ali se nečemu močno upiramo. Frustracije se kopičijo v telesu (v ramenih, vratu, spodnjem delu hrbta in v kolkih ).