Joga in ples vodita k radosti in sreči


Joga in ples sta že od nekdaj zelo povezana. Kombinacija joge in plesa ima svoje korenine v tako imenovani natya jogi. Tradicionalna natya joga je poimenovana tudi kot disciplina, ki prebuja višja znanja za doseganje notranjega miru. Ta tradicija uporablja točno določeno posvetno glasbo, predpisane gibe, ki jih kombinira z dihalnimi vajami.


Dandanes se joga kombinira z različnimi stili plesa in glasbe. Namen joge in plesa je vnesti v telo nov prostor, dvigniti nivo zavedanja telesa in preiti v višje duhovno stanje.


Tako joga kot ples zahtevata predanost. Gre za disciplini, kjer je potrebno veliko vztrajnosti, veliko vloženega truda in veliko subtilne energije.


Pri plesu se prav tako kot pri hatha jogi, vse skupaj najprej začne z osnovami mehanike telesa in se postopoma premika v bolj subtilne vidike umetnosti.


Druga pomembna podobnost med plesom in jogo je, da obe disciplini ustavita podivjani um. In že smo pri eni izmed glavnih Patanjelijevih suter (najstarejši zapisi o jogi), ki pravi »Joga chitta vrittris nirodha”, kar pomeni joga umirja stanje nemirnega duha.Umirjen um dosegamo z redno vadbo. Tako uspemo odtegniti um od nenehnega delovanja in ga vodimo v osredotočenost, torej v njegovo pravo stanje, v mir.


Zakaj torej kombinirati jogo s plesom?


Joga in ples skupaj ustvarjata čarobno vzdušje. Joga neguje vsak del nas – fizično, mentalno, čustveno in duhovno, nas uravnoveša, umiri, poglobimo zaupanje vase, se odpremo, tako da lahko izrazimo svojo notranjo svetlobo. Glasba in ples pa nas povežeta z našo notranjo radostjo, z našo pravo naravo.Joga in ples prebujata delovanje čaker (energijskih centrov).


Joga in ples sta izkustveno potovanje, povezava z univerzalno energijo. S prebujanjem giba telo spodbujamo k osvoboditvi od različnih vzorcev, k osvoboditvi duše, k odkrivanju življenjske energije znotraj nas.


Joga in ples sta namenjena:

  • izboljšanju koordinacije,

  • osvoboditvi od prepričanj, vzorcev,

  • odprava zadržkov,

  • povečanju zaupanja vase in samozavesti,

  • povečanju ustvarjalnosti,

  • umirjanju in odpravi stresa…


Joga s plesom nas uči uporabiti gib, se izražati s telesom, nam pomaga čistiti ujete energije iz telesa. Bistven namen je, da skozi zabavo dosežemo boljše počutje in osvoboditev.Joga in ples nam pomagata na čustveni ravni sprostiti negativne, stresne misli in čustva, kot so žalost, osamljenost in ločenost.


Obe praksi nas povezujeta z avtentičnimi deli sebe, odpirata naša srca in nas povezujeta z enako mislečimi ljudmi.Zato uživajmo v plesu, v jogi, v odkrivanju sebe.


Vljudno vas vabim na delavnico »Z jogo in plesom do globljih teles«, ki se bo 18.09.2016, odvijala v Studiu Eviana, v Trzinu!