Joga skuša najti rešitev za vsako osebo


Imela sem priložnost zastaviti nekaj vprašanj dr. Kausthubu Desikacharju, mednarodno priznanem učitelju joge in joga terapevtu, o njegovem videnju joge v prihodnosti. Preberite si, kaj zanimivega je razkril.


Dr. Kausthub Desikachar prihaja iz mesta Chennai, iz Indije. Je družinski naslednik klasične joga tradicije T. Krishnamacharya in TKV Desikacharja. Je soustanovitelj ustanove Krishnamacharya Healing & Yoga Foundation (www.khyf.net ), ki je uradna krovna organizacija, ki predstavlja nauke T. Krishnamacharye in TKV Desikacharja. Izobraževanja za joga terapevte potekajo v Indiji, zadnje čase pa vse več tudi na področju Evrope.


Trenutno je tudi svetovalec različnih šol po vsem svetu (Korean Yoga Alliance, Šola joga terapije Pranamanasyoga v Španiji), svetovalec za joga terapijo v bolnišnici Platinum, Mumbai. Deluje tudi kot izredni profersor na Fakulteti za joga terapije in raziskave (CYTER) Sri Balaji Vidyapeeth University, Pondicherry. Veliko se ukvarja s pisanjem, sodeluje v uredniškem odboru ameriškega časopisa Annals fo yoga and physical therapy, z namenom razvoja platforme za inovativne raziskovalce, ki delujejo na področju joge in terapije.

Dr. Kausthub, kaj menite o sodobni jogi? Kakšni so izzivi joge danes in v katero smer gre joga?


Joga je trenutno na zanimivem razpotju.


Na prelomu 20. stoletja industrija joge še ni obstajala, zato je bila prisotna neverjetna globina znanja v skupnosti uporabnikov joge tistega časa.


Zdaj je jogijski trg ogromen. Milijoni ljudi po svetu vadijo jogo, pa vendarle je še vedno malo poznanega o tej dragoceni disciplini.


Sodobna joga je brez korenin. Poučevanje joge izhaja iz filozofskih naukov, ki tvorijo način življenja, ni le skupek telesnih vaj. V sodobni jogi pa je najbolj poudarjena telesna vadba, brez drugih pomembnih vidikov. Prav zaradi teh vidikov je joga holistična, celostna izkušnja in ne le predstava.


Bistveni nauki joge so zapisani v pomembnih klasičnih besedilih, ki opredeljujejo celotno paleto jogijskih orodij in smernice o tem, kako jih vključiti kot način življenja.


Ko je joga v dvajsetem stoletju našla pot na zahod, so to znanje prinesli indijski učitelji, ki so bili v stiku z nauki, povezanimi s koreninami joge. Vendar pa se je s časom to znanje izgubljalo in danes je, žal, veliko praktikantov v popolnem nepoznavanju naukov joge. Tudi večina izobraževalnih programov za učitelje joge ne poseduje tega znanja in se osredotoča zlasti na izobraževanje o asanah (jogijskih položajih) in razlaga razumevanje joge le skozi sodobno medicino in fizioterapijo. To je nevarno početje. Prav tako kot drevo ne more preživeti brez korenin, se tudi joga sooča s podobno situacijo.

Ali je možno razumeti jogo z vidika medicinskih znanosti?

Joge ni mogoče celostno razumeti le z vidika medicine. Velik problem sodobne joge je, da poskuša pridobiti zaupanje in potrditev medicinske stroke. Dejstvo je, da medicina ne more razumeti joge z medicinske perspektive in orodij. Medicina je materialistične narave in verjame le v eksperimentalne potrditve, razume le merljive konkretne rezultate. Joga pa temelji na subtilnih načelih, velikokrat nematerialnih.


Klasičen primer je npr. prana (življenjska energija), ki je temelj jogijskega razumevanja. Prane medicinska znanost ne priznava, ker ni merljiva. Moderna medicina se osredotoča na posamezne dele telesa in ni bila razvita v te namene, kot je razvita jogijska praksa.


Praktikanti joge uporabljajo jogo za boljše razumevanje lastnega telesa v celoti. Se razvijajo skozi nenehno in na