JOGA TERAPIJA – Interjvu z dr. KAUSTHUBOM DESIKACHARJEM

Preberite si izjemno zanimiv intervju z dr. Kausthubom Desikacharjem, ki je mednarodno priznan učitelj joge in joga terapevt. Spregovoril je o tem, kako joga terapija lahko deluje preventivno, kurativno ali služi kot sredstvo za obvladovanje bolezni oziroma lajšanje bolezni, ter pomaga pri ohranjanju dobrega počutja in lažjem upravljanju z izzivi vsakdanjega življenja.


Dr. Kausthub Desikachar je mednarodno priznan učitelj joge in joga terapevt. Prihaja iz mesta Chennai, iz Indije. Je družinski naslednik klasične joga tradicije T. Krishnamacharya in TKV Desikacharja. S študijem joge je pričel že pri rosnih 9-ih letih pod vodstvom svojega očeta. Jogo poučuje od rane mladosti, od 13 leta dalje. Končal je tudi dvojni magistrski študij na Univerzi v Madrasu, nato se je popolnoma posvetil učenju in poučevanju joge.


Njegov ded, T. Krishnamacharya, je bil priznani učitelj joge, ajurvedski zdravnik, jezikoslovec, vedski učenjak, raziskovalec, avtor, z drugimi besedami, oče moderne joge. Ta veliki učitelj, je v začetku prejšnjega stoletja pripeljal jogo v zahodni svet. Ne le, da je ohranjal starodavne modrosti in oživil izgubljene nauke joge, temveč je jogijsko prakso razvil in prilagodil sodobnemu svetu. Menil je, da le prilagojena jogijska praksa zagotavlja zdravje, duševno jasnost in duhovno rast vsakemu praktikantu. To tradicijo je nadaljeval njegov oče, TKV Desikachar, ki je več kot 50 let posvetil poučevanju joge. Njegov nauk prav tako temelji na načelu, da mora biti joga vedno prilagojena posamezniku glede na spreminjajoče se potrebe, saj ima le tako najboljše terapevtske koristi.


Dr. Kausthub Desikachar je soustanovitelj ustanove Krishnamacharya Healing & Yoga Foundation(www.khyf.net ), ki je uradna krovna organizacija, ki predstavlja nauke T. Krishnamacharye in TKV Desikacharja. Izobraževanja za joga terapevte potekajo v Indiji, zadnje čase pa vse več tudi na področju Evrope.


Trenutno je tudi svetovalec različnih šol po vsem svetu (Korean Yoga Alliance, Šola joga terapije Pranamanasyoga v Španiji), svetovalec za joga terapijo v bolnišnici Platinum, Mumbai. Deluje tudi kot izredni profersor na Fakulteti za joga terapije in raziskave (CYTER) Sri Balaji Vidyapeeth University, Pondicherry.


Veliko se ukvarja s pisanjem, sodeluje v uredniškem odboru ameriškega časopisa Annals fo yoga and physical therapy, z namenom razvoja platforme za inovativne raziskovalce, ki delujejo na področju joge in terapije.


Ker joga terapija postaja v svetu vedno bolj uporabljeno orodje, sem dr. Kausthubu zastavila nekaj vprašanj :


1. Kako bi opredelili JOGA TERAPIJO v povezavi z nauki vašega dedka in očeta? In ali se joga terapija razlikuje od drugih pristopov?


Joga terapija je proces opolnomočenja, kjer praktikant s pomočjo joga terapevta vključi jogijsko prakso v svoje življenje. Gre za več dimenzionalen pristop, ne le za diagnosticiranje bolezni, temveč tudi za ublažitev trpljenja na nek nenasilen, dopolnilen način. Joga terapija lahko deluje preventivno, kurativno ali služi kot sredstvo za obvladovanje bolezni ali za lajšanje bolezni.


V klasični tradiciji profesorja Krishnamacharye, ki jo razvijajo v Krishnamacharya Healing & Foundation joga, se joga terapija izvaja z naslednjimi usmeritvami:

  • kot proces lastnega opolnomočenja, kjer je praktikant sam odgovoren za svoje zdravje,

  • gre za individualen pristop terapevt – terapiranec,

  • kot večdimenzionalni pristop, z uporabo številnih orodij joge,

  • kot individualna metoda, ki upošteva starost, poklic, sposobnosti in druge parametre posameznika,

  • gre za proces, ki se nenehno razvija in spreminja, ne pa za instant rešitev,

  • joga terapija je pot osebne in duhovne rasti, je postopek za razvoj osebnih možnosti in danosti,

  • služi kot dopolnilni sistem k