Kako nam principi joge pomagajo pri vzgoji otrok?

V teh časih je biti starš veliko bolj zahtevno kot nekoč, ker se z otroki veliko več ukvarjamo in si vsi želimo vzgojiti zdrave in bistre otroke. Vzgoja otrok je edinstvena priložnost za samorazvoj, saj tudi sami presegamo marsikateri vzorec, za katerega sploh nismo vedeli, da ga imamo!

Biti starš ni enostavno. Življenje z otrokom od staršev zahteva veliko aktivnosti, od priprave obrokov, vožnje ne različne krožke, športne aktivnosti ipd… Starši imajo dandanes neskončen seznam opravil!


Sama se že, odkar sem postala mama, trudim vključiti jogijske principe v življenje celotne družine. Želim si, da moj otrok spozna kaj naj bi pomenil notranji mir in kako ga dosegati. Želim si, da ne bo dovolil, da mu kdo ta mir vzame in da se bo zavedal svoje prave vrednosti, ne glede na to, kakšno vrednost mu poskuša postavljati okolje.


Kako torej vključiti jogo v življenja svojih otrok?

1. Pojdite skupaj v naravo


Živimo v svetu tehnologije. Močno zaposleni starši si kupujejo prosti čas s tem, da otroke zaposlijo s tablicami, računalniki, televizijo. Uporaba vseh teh naprav spravlja otroke v neravnovesje in jim jemlje energijo. Ajurveda pravi, da se vsi naši energetski kanali (nadiji), po katerih se preteka energija (prana), obnavljajo in ostajajo pretočni le, če so v stiku z naravo. Stik z naravo je torej pomemben za telesno, čustveno in socialno zdravje otrok. V parkih, na igriščih, v hribih, se otroci učijo pristnega stika z ljudmi, naravo in živalmi. Razvije se občutek za sobivanje, sočutenje in spoštovanje. Omogočite jim igro v naravi, tekanje, divjanje, kolesarjenje, rolanje, organizirajte piknik v naravi, sprehajajte kužke, sedite v senci z njimi, prespite v naravi, opazujte naravo, naučite jih zakuriti ogenj. Zelo vam bodo hvaležni.


2. Vadite jogo z otroki


Ne razmišljajte preveč kakšna naj bo vaša vadba z otroki. Vsaj enkrat tedensko preprosto raztegnite blazino in se zabavajte. Ne silite otroka k vadbi. Tudi če otrok ne bo takoj navdušen, ga bo sčasoma pritegnilo, če ga boste povabili na blazino in vadbo naredili zabavno. Morda mu bo všeč samo en del vsega. Otroci še ne zmorejo koncentracije, kot jo zahteva joga za odrasle, pa vendarle boste presenečeni nad njihovim dojemanjem giba in diha. Vadba naj traja nekaj minut, predstavite jim osnovne asane na zabaven način. Naj si tudi sami izmislijo svoje postavitve in naj jih sami poimenujejo. Bodite otroku vzor. Izvajajte prakso doma. Naj otrok živi v svetu, kjer mamica ali (in) očka uporabljata jogo. Otroci zelo hitro vedo, kdaj mami ali očka potrebujeta svoj čas zase in, ko dobijo svoj čas, se počutijo zelo pomembne.


3. Učite otroke o principih joge


Če poznate osnovne principe joge (nenasilje, ne-kraja, resnicoljubje, vzdržnost, nenavezanost, čistost, disciplina, samoraziskovanje, odkrivanje višjega namena), potem imate odlično orodje, ki ga lahko predate otrokom, da razvijajo pristen odnos do sebe in vsega, kar jih obdaja.

Preko principov joge otroci že zelo kmalu prepoznavajo kako deluje njihov ego in kaj je njihova prava narava. Da otrok ponotranji te usmeritve, mora celotna družina delovati v tem duhu. Naučimo se deliti, vadimo nenasilne odnose, pokažimo otrokom, da ne potrebujemo veliko materialnega, da bi bili srečni. Učimo jih nenavezanosti na stvari, čistosti v prijateljstvu, primerne discipline. Otroci naj se samoraziskujejo, spodbujajmo jih, da razmišljajo o sebi, govorijo o sebi, o svojih dejanjih, naj odkrivajo kaj je za njih pomembno, kaj jih osmišlja.


4. Naučite otroke ritualov


Rituali so namenjeni izgradnji občutka vrednosti in varnosti. Za otroke le ti ne smejo biti težki in dolgotrajni. Začnite dan z namero kakšen naj bo dan, zaključite ga s hvaležnostjo in molitvijo. Vzemite si čas za družinski zajtrk, pazite na naravo, pobirajte smeti, spoštujte živali. Otrok preko ritualov in navad staršev pridobiva občutek pripadnosti, svetosti in višjega namena. Rituali pomagajo graditi notranjo moč otroka in mu pomagajo sprostiti negativna čustva.


Vzemite si čas in vključite jogijski življenjski stil v vaš starševski dan. Naj vam joga pomaga pri navajanju otroka k odgovornosti za lastno zdravje, veselje, srečo, za odnose in za lastno notranje počutje. Naj se vaš otrok s pomočjo joge nauči dvigati svojo zavest, iz zavedanja le samega sebe v zavedanje povezanosti z ostalimi in namena svojega bivanja.


V soboto, 18.06.2016 bo od 09.00 do 11.00 ure, v Studiu Eviana, potekala matineja joge. Vljudno vabljeni, vsi starši in otroci, na čudovito dopoldne, p