Nimate časa zase? Vzemite si ga!


Učiteljica joge Monika Pekošak o znanju in izkušnjah, ki jih želi deliti z ljudmi


Monika Pekošak, učiteljica hatha joge, članica mednarodnega združenja Yoga Alliance ter Joga združenja Slovenija, vidi svoje poslanstvo v tem, da ljudi nauči, kako naj poskrbijo zase. S tem namenom organizira delavnice, kot je Vikend detox joge in razstrupljanja med 24. in 26 junijem, v Hotelu Ribno pri Bledu, na katerih želi predati pomembno življenjsko vodilo, do katerega so jo pripeljala njena znanja in življenjske izkušnje: Treba si je vzeti čas zase.


Kdaj ste si vi prvič vzeli čas zase in se srečali z jogo ter življenjskimi spremembami?


Z jogo se ukvarjam že 14 let. Ko sem se pri 27-letih prvič in bolj po naključju udeležila ure joge, se je nekaj v meni premaknilo in spočilo. In želela sem izvedeti več. Želela sem narediti red v mojem življenju in joga mi je pri tem zelo pomagala. Od takrat sem postala licencirana učiteljica joge, ukvarjam se tudi z radiostezijo, reikijem in se izobražujem za terapevtko karmične diagnostike. Danes sem kljub delu in družini gospodarica svojega časa, naučila sem se biti v stiku sama s sabo in to znanje predajam tudi drugim.


Na vaših delavnicah se z udeleženci posvečate detoxu telesa in uma. Kaj pravzaprav detox pomeni?


V prvi vrsti gre za razstrupljanje uma. Danes namreč vsi živimo pod stresom, ki nam zelo škoduje. Ko smo v stanju stresa, smo v stanju vojne. Pojavijo se simptomi, kot so anksioznost, nemir, povišan utrip srce, znojenje, slabša prebava, ki na dolgi rok vodijo v resnejše bolezni. Zato je pomembno, da delamo na sebi, obravnavamo samega sebe. To lahko naredimo s pomočjo detoxa, ki pa vključuje več sprememb, ki jih moramo uvesti v svoje življenje.


Katere so najpomembnejše spremembe oziroma dnevne rutine, ki jih priporočate?


Najprej moramo opraviti z občutki slabe vesti in sprejeti dejstvo, da ni nič narobe, če si vzamemo čas zase. Pomembno je umirjanje uma, kajti umirjen um in telo se lahko samozdravita. To umirjanje lahko dosežemo z meditacijo, ki neguje naše srce, um in duh. Naklonimo si dovolj spanca, kajti sicer ne zmoremo obvladovati stresa.


Gibanje je prav tako ključnega pomena. Pri tem naj omenim, da tudi tisti udeleženci mojih delavnic, ki menijo, da je joga zanje prepočasna, kmalu spoznajo, da njihov um potrebuje ravno tovrsten mir in potrpežljivost, ki ga joga zahteva.


Pomemben je tudi stik z naravo, s trebušnim dihanjem in ponavljanjem pozitivnih manter pa se sprostimo in nadomestimo negativno razmišljanje. In ne pozabimo se pocrkljati s svojimi najljubšimi aktivnostmi, se srečati s prijatelji in si privoščiti kakšno savno ali masažo.


Kaj pa prehrana? Katere napake najpogosteje delamo pri prehrani?


Tako kot um, moramo razstrupiti tudi telo. V prvi vrsti se izogibajmo zamrznjene, predelane hrane. Poskušajmo jesti čim več hrane rastlinskega in ekološkega izvora. Spoznajmo svoje telo, katera hrana je primerna za nas. Priporočam pa veliko listnate zelenjave, visoko kakovostne vire beljakovin, kot so stročnice in oreščki, ter minerale in vitamine, ki jih najdemo v česnu, čebuli, artičokah, kurkumi, koriandru. Izogibajmo se alkohola, cigaret, sladkorja, mlečnih izdelkov in bele moke, ter uživajmo lahke in redne obroke, pa nam bo telo hvaležno.


Danes so nam na voljo vse mogoče informacije in življenjske izbire, pa kljub temu pogostokrat nismo zadovoljni.


Katera je najpogostejša ovira, ki ljudem preprečuje, da bi bili srečni v življenju?


Ta ovira je kar človek sam. S spremembami, dnevnimi rutinami in tehnikami, ki sem jih omenila, se lahko vsak nauči obvladovati svoj stres in svojega bika držati za roge ter se osrečiti. A treba je vztrajati. To delo mora vsak opraviti sam, lahko pa skupaj naredimo začetne korake, zato lepo vabljeni na Vikend detox joge in razstrupljanja!