ILIOPSOAS - mišica duše


Iliopsoas je najgloblja mišica v telesu. Omogoča nam stabilnost, fleksibilnost, daje moč, uravnava mobilnost in delovanje organov.

Kje se nahaja mišica iliopsoas?

Poteka ob obeh straneh hrbtenice iz 12 rebrnega vretenca in se pripenja na vsako izmed 5-ih ledvenih vretenc , poteka ob abdominalnem delu telesa, preko medenice in se pripenja na zgodnji del stegnenice.

Je edina mišica, ki povezuje hrbtenico z nogami. Je odgovorn za pokončno držo in omogoča nogam da hodijo. Zdrava mišica stabilizira hrbtenico in varuje vitalne organe v abdomnu (v predelu trebuha).

Mišica je z veznim tkivom povezana z eno izmed najpomembnejših diafragem v telesu; to je trebušno prepono, ki nam omogoča dihanje.

Reptilni možgani

Ta mišica je posebej povezana z R-KOMPLEKSOM; kar je poznano kot reptilni možgani. Reptilni možgani so odgovorni za instinktivno vedenje kot je agresivnost, teritorialnost, hirearhijo. Gre za iste nagone kot pri plazilcih, zato ime reptilni.

Če smo kar naprej pod stresom, je mišica nenehno aktivna, kar lahko povzroča bolečine kot so : boleč spodnji del hrbta, bolečine v hrbtenici, probleme z diski, spondilozo, skoliozo, poškodbe kolkov, bolečine v kolenih, menstrualne bolečine so večje, poveča se neplodnost in pojavijo se problemi s prebavo. Nenehno napeta mišica, ki je v krču, pritiska na živce, tekočine po telesu se ne pretakajo pravilno, dihanje postane nepravilno, telo ne dobi dovolj kisika itd…

Z modernim načinom življenja, ki nam nenehno dviga adrenalin, smo nenehno pripravljeni na boj in beg. V takih okoliščinah mišica iliopsoas reagira tako, da nenehno pošilja telesu sporočilo da smo v nevarnosti, nenehno se izloča adrenalin in zato zmanjšuje imunski sistem.

V nepravilno držo te mišice nas sili tudi naš način življenja; preveč sedenja v avtomobilu, na stolih, nosimo neprimerna oblačila, neprimerna obutev. Vsi ti nezdravi dejavniki postavljajo telo v nepravilno držo in mišica izgubi svojo prvotno pravilno obliko.

Večja težava kot to mišico okrepiti je kako jo sprostiti. Zato jo moramo najprej aktivirati, da jo nekako ozavestimo, šele potem sproščamo to mišico.

Ko to mišico podaljšamo, odpremo, nismo več pripravljeni na boj in beg, temveč se odpremo in smo pripravljeni na tako imenovani ples.

Zato v jogi poznamo veliko izrazov da telo pleše (plešoči Šiva). V prenesenem pomenu to pomeni da se znamo sprostit, uživat življenje, da poiščemo neko lahkotnost v življenju - «let go«.

S tem ko to mišico sproščamo, raztegujemo, preprogramiramo našo vitalno energijo in se povežemo z vesoljem. Se nekako prepustimo.

V Taoistični tradiciji imenujejo to mišico mišica duše. Ta mišica v taoizmu objema center telesa. Se pravi da fleksibilna in močna mišica daje osnovo da energija v telesu pravilno poteka preko kosti, mišic in sklepov.

Dobro vzdrževan Iliopsoas nam omogoča da smo prizemljeni, zbujeni, nas osvobaja nepotrebnega stresa. Zato bodimo pozorni na to mišico in jo z redno prakso joge negujmo, da bo naše življenje lahkotno in čim manj stresno.

Namaste,

Monika

Članek povzet po članku na strani www.bodydivineyoga.files

#iliopsoas #mišicaduše #reptilnimožgani #stres