Petje MANTER je ključ za preseganje življenja le v krogu nam poznanega

Petje je sestavni del vseh religij skozi vso zgodovino. Tudi v Sloveniji imamo zelo lep pregovor: »Kdor poje, zlo ne misli.«

Petje ljudi osrečuje. Ljudje smo vsakodnevno prepojeni z nenehnim razmišljanjem. Tudi ko smo npr. del jogijske skupine, je vsak član okupiran s svojimi mislimi. Toda, ko začnemo peti, začne v vseh glavah vibrirati ena misel in en ritem. Vse misli postanejo eno in ravno ta enost ustvarja močno energijo, ki nas oživlja in dviga našo zavest.


Petje dojemamo z različnimi čutili, ga slišimo, čutimo vibracijo, spodbuja občutke sreče v nas. Petje manter omogoča umu, da se potopi sam vase, da preneha s svojimi aktivnostmi in tako petje pripomore k globinski sprostitvi telesa. Petje je torej neizogibni del joge.


Mantre so zapisane v jeziku Sanskrit (zelo star indijski jezik, v katerem so zapisani prvi zapisi o jogi) in ti napevi imajo zelo velik vpliv na zavest. Vsaka črka v Sanskritu ima zvok, ki se nanaša na enega (ali na več) subtilnih energijskih centrov (čakre) in naših subtilnih teles. Mantre so zapisali modreci, tako imenovani Rishiji, ki so do spoznanja manter prišli s svojo globoko meditacijo.


Besda mantra je sestavljena iz dveh delov: MANA – pomeni »um« in TRA – pomeni »orodje«


Petje manter torej aktivira subtilne energijske centre in vodi v umiritev, K očiščenju, svobodi in radosti. Obstaja veliko manter in vsaka izmed njih ima svoj namen. S ponavljanjem mantre prikličemo njeno energijo.


Poleg tega je spoznavanje manter in delovanja teh ključ do novih znanj in spoznanj. Je ključ za preseganje življenja le v krogu nam poznanega. Na ta način dovolimo za nas novim zvokom, novim besedam, novim znanjem vstopiti v naše življenje in si s tem odpremo priložnost za vstop novih dogodkov in ljudi. Napevi iz različnih religij in kultur razširjajo naše meje mentala. Pomagajo nam sprejeti in preseči vse religije, in nam omogočajo, da razumemo in začutimo kaj pomeni univerzalna enost. In s tem se začne proces spreminjanja naše zavesti.


Zato, ko se naslednji udeležite prakse joge, se ne bojte več in ne razmišljajte kako vaš glas zveni, le glasno zapojte mantro OM, začutite vibracijo v sebi in s tem odprite vrata v svet duhovnosti in miru.


Več o mantrah bomo spoznali na vikendu joge, ki bo potekal od 15. do 17. aprila 2016 v Hotelu Ribno na Bledu.


S čudovitimi mantrami nas bo, v soboto 16. aprila 2016, na satsangu (tako imenovano druženje z resnico), razvajala skupina Shamballa (www.shamballa.si) .

Več o joga vikendu in o možnih prijavah na: www.jogini.net

Namaste,

Monika

#petje #mantra