Pomen dnevnih rutin

Od samega nastanka Zemlje je cikličnost stalnica. Sončni vzhod, sončni zahod, štirje letni časi, plima, oseka, dihanje, srčni utrip….. Naši predniki so se nagonsko uglaševali z naravo, vstajali s soncem, hodili spat ob sončnem zahodu, pojedli svoj obrok v miru, ko je sonce močno in je prebavni ogenj močan. Delovanje človeka je bilo usklajeno z delovanjem narave.


Ajurveda nam pomaga razumeti ritme matere narave in te ritme čim bolj uskladiti s svojim življenjem. To pomeni, narediti pravo stvar ob pravem času. Ajurveda opisuje kateri deli dneva so ugodni za določene dejavnosti (meditacija, prehranjevanje, učenje, osebno higieno, spanje).


Ustvarjanje dnevne rutine je prvi korak na poti k stiku z naravo.


Ajurvedska dnevna rutina je urnik, ki upošteva naravni ciklus. Je ciklus, ki vodi do sprememb v telesu in duhu in ustvarja ravnotežje med njima.


Ajurveda spoštuje dejstvo, da smo ljudje različni. Po Ajurvedi je celotno vesolje in tudi naše telo sestavljeno iz petih elementov – ogenj, zrak, eter, zemlja in voda. Njihova kombinacija določa naš telesni ustroj – došo – Vata, Pitta in Kapha. Kombinacija etra in zraka sestavlja telesni tip Vata. Ognjeni princip ali Pitta sestavljata ogenj in voda, zemeljskega ali tip kapha pa zemlja in voda. Navadno smo mešanica vseh treh doš, z eno prevladujočo.


Vsakdan modernega človeka je hiter; peljemo otroke v vrtec, šolo, hitimo v službo, jemo v avtomobilu, zraven telefoniramo. Delamo preveč, spimo premalo, jemo prepozno, dolgo v noč gledamo tv. Veliko ljudi dela tudi, ko pride domov iz službe, še pred spanjem odgovarjajo na maile…. V posteljo gredo obremenjeni z delom, nivo energije je nizek in kvaliteta spanca trpi.


Dolgo časa sem bila prepričana, da živim uravnoteženo življenje, vendar sem bila utrujena, čutila sem izčrpanost. Predolgo sem bedela, zjutraj zgodaj vstajala, vadila jogo. V nekem obdobju sem dobila informacijo o ajurvedskih rutinah. Ker sem čutila, da moram nekaj spremeniti, sem se odločila, da uvedem svojo dnevno rutino.


Težko je sprejeti nove dnevne rutine, ker so nezdravi vzorci zelo močni, močno vkomponirani v vsakdan. Moramo se odločiti katere vzorce bomo odvrgli, kaj bomo žrtvovali, da bi dosegli višji nivo energije in si izboljšali počutje.


Rutine, ki so mi spremenile življenje na bolje:
  1. Vstajam ob 06.00. Dan začnem s hvaležnostjo. Ko vstanem iz postelje, je duša že nahranjena in čutim se blagoslovljena za življenje, ki ga imam.

  2. Popijem kozarec mlačne vode z aloja vero. Mlačna voda prebudi organizem in prebavni sistem, izboljša imunski sistem. Prebavni sistem postane bolj pretočen in hrana se dobro prebavi. Voda pa pomaga tudi pri uravnavanju teže.

  3. Sledi 20 minutna vadba joge in prizemljitev axis mundi. Jutranjo prakso joge zaključim s 15 minutno meditacijo in se tako pripravim na dan poln izzivov.

  4. Pospravim posteljo. Všeč mi je, da je soba pospravljena in me čaka za počitek.

  5. V miru pojem zajtrk v krogu svoje družine. Ta čas se mi zdi izredno pomemben, pogovarjamo se kako smo spali in kako bomo preživeli svoj dan.

  6. Izognem se pregledu telefonskih sporočil in FB. To storim šele po zajtrku. Telefona in televizije v prostoru, kjer spim, ni. V spalnici se crkljamo, beremo, pogovarjamo in spimo.

  7. Sredi dneva si, ne glede na vse obveznosti, vzamem čas za kosilo.

  8. Dnevno poskušam biti v stiku z naravo, grem na kratek sprehod.

  9. V posteljo odhajam najkasneje ob 22.30 uri. Pred spanjem molim in izražam hvaležnost.

Svoje rutine vidim kot sklop preventivnih ukrepov, ki vodijo v bolj uravnotežen življenjski slog in preseganje čutenja le z 5 čuti.


Bolj kot se držim lastnih rutin, bolj na ljudeh opažam posledice nezdravega načina življenja v obliki tesnobe, nizkega nivoja energije, nespečnosti, depresij ipd… Želim si usmerjati svojo družino, prijatelje in učence joge na sodelovanje z naravnimi cikli matere Zemlje. Da spet začnemo uporabljati logiko narave.


Hvaležna sem, da izvajam dnevne rutine, ki so resnično pravi balzam za telo in boljše od vsakega zdravila.