Joga in srčno partnerstvo

Verovanje v reinkarnacijo, ko se duše selijo iz življenja v življenje, ni, kot mnogi menijo, le v domeni budistov, joge in vzhodnjaških verovanj. Bila je del grške tradicije, sestavni del filozofije judovstva, v reinkarnacijo so verjeli celo Vikingi. Prav tako je bila reinkarnacija bistvena sestavina verske doktrine tudi v krščanstvu, kasneje pa jo je cerkev zanikala.

Duša iz preteklih življenj prinese s seboj najboljše in najslabše lastnosti, tako imenovane podedovane vzorce delovanja.


Zato si v življenju izberemo natančno take starše in partnerja, ki podobno delujejo kot mi sami, čeprav na prvi pogled včasih ni videti tako. Prav zaradi tega znajo naši sopotniki vzbuditi v nas tisto najboljše in, žal, tudi tisto najslabše. To so zakonitosti karme, ki omogočajo duhovno rast.


Kdor se tega zaveda, lahko razreši veliko težav, spremeni veliko vzorcev. Lahko pa se temu upiramo in tako še naprej gojimo čustva kot so razočaranje, prizadetost, sovraštvo in tako te vzorce še dodatno krepimo.


Joga nam v partnerstvu in pri duhovni rasti lahko pomaga. Kako?
  1. Skozi jogo se učimo nenasilja (AHIMSA). Joga povečuje sočutje do sebe, sočloveka in spoštovanje do živih bitij. Prav tako povečuje hvaležnost za lastno telo. Ko je človek zadovoljen v svojem telesu, ga upošteva in spoštuje, izraža to navzven, zato nima težav z intimnostjo, z bližino, kar izboljšuje partnerstvo.

  2. Joga zmanjšuje sodbo in nas vodi v samo-preučevanje (SVADHYAYA). Vse prevečkrat raje obsojamo, kot da bi sprejeli sebe ali sprejeli partnerja. Obsojanje ustvarja občutke anksioznosti (tesnobe), depresije, krivde, sramu in praznine. Z jogo se naučimo biti sami odgovorni za svoje občutke in ugašamo pričakovanja. Od partnerja prenehamo pričakovati, da je on odgovoren za našo srečo, da nam bo dajal občutek ljubljenosti in vrednosti. To ni naloga partnerja. Tovrstna pričakovanja vodijo v jezo, zahtevnost, zamero in tudi v razpad veze.

  3. Joga nas uči resnicoljubja in primerne komunikacije (SATJA), kar je temeljni kamen za dobro partnerstvo. Ali smo v partnerstvu pripravljeni priznati zasluge partnerju? Ali si priznamo resnico? Ali hočemo morda vedno imeti svoj prav, tudi če to ni pošteno in upravičeno?

  4. Stik s svojimi čustvi in nadzor uma sta pomembni poslanstvi joge. Ko se naučimo upravljati s svojimi čustvi, ko se naučimo čutiti bolečino, žalost, jezo in ko ta čustva predelamo, takrat se osvobodimo. Ne izogibamo se več svojim občutkom, temveč jih živimo in sprejemamo. Če nismo v stiku s seboj, se težko povežemo s partnerjem.

  5. Joga zdravi tesnobo, depresijo, občutke osamljenosti, krivde, sramu in jeze. Prav tako pomaga pri odpravi različne zasvojenosti. Zdrav um v zdravem telesu bo v življenje povabil natančno takega partnerja, točno s temi komponentami.

  6. Joga povečuje moč in ustvarjalnost – s tem prevzamemo popolno finančno odgovornost zase, kar daje svobodo in občutek samostojnosti. Na ta način se izognemo mnogim težavam, ki bi jih prinašala finančna odvisnost.

  7. Joga povečuje občutek hvaležnosti (SANTOSHA). V partnerstvu je pomembno videti dobre plati partnerja, biti hvaležen za odnos. Vse prevečkrat smo osredotočeni na tisto, česar partner ne počne in kar bi moral, namesto da bi videli, koliko dobrega naredi. Zato bodimo hvaležni za partnerja in mu to tudi večkrat povejmo.

  8. Z jogo neprestano duhovno rastemo in krepimo nenavezanost (APARIGRAHA). V odnosu širimo in spodbujamo ljubezen in se prenehamo bolestno oklepati partnerja. Bolj kot povečujemo zavedanje, duhovno rastemo, bolj dojemamo, kako smo sami odgovorni za svojo srečo in zato bolj izpopolnjeno živimo v partnerstvu.

Razmislimo torej, kaj se nam v življenju dogaja in zakaj se nam nekaj dogaja. Ali smo morda ustvarjalci dogajanja mi sami? Naučimo se ljubiti sebe in nikar v partnerstvu ne zahtevajmo nemogočega. Ljubiti sebe je ključ do ljubečega odnosa. Ko vzpostavimo ljubezen s seboj, svoje srce in dušo napolnimo z ljubeznijo in le tako lahko delimo svojo ljubezen.


Odločimo se torej za ljubezen in prenehajmo nemočno čakati, kdaj bo le ta prišla v naša življenja in osvetlila naš dan. Srečno partnerstvo zahteva neprestano delo na sebi in joga je natančno to.


Srečno.

#ljubezen #partnerstvo #sreča