Joga kot odlična pomoč pri izboljšanju športnih rezultatov

Zadnje čase se v športne aktivnosti vključuje vedno več dejavnosti, ki povečujejo pozornost in pomagajo k sprostitvi. Športniki v svoj vsakdan vključujejo vizualizacijo, pozitivne afirmacije, meditacijo, jogo in druge prakse. S pomočjo teh aktivnosti odkrivajo, kako se v svojem telesu počutijo in kako telo pripraviti k še boljšim rezultatom.


Zakaj vključiti jogo v treninge športnika?
  1. Joga povečuje fokus

Da je športnik uspešen mora biti zelo aktiven navzven, pa vendar znotraj sebe ostajati miren in osredotočen. To je zelo težko. S pomočjo joge se naučimo doseči stanje sproščenosti tudi v najtežjih situacijah, povečati koncentracijo in osredotočiti svoj um na izvedbo. In to je natančno to, kar športnik potrebuje za zmago.


2. Joga povečuje ravnotežje in fleksibilnost


Joga je eden izmed boljših načinov izboljšanje prožnosti telesa. Prožnost mišic je zelo pomembna za športnika, da lahko skoči višje, pritisne močneje, bolj eksplozivno teče ali teče dlje. Velikokrat športniki v želji po rezultatih, prisilijo svoje telo v skrajnosti, kar lahko povzroči togost in zategnjenost mišic. Joga pomaga, da mišice zmehčamo in postanejo spet prožne in odzivne.


3. Joga povezuje um in telo


Tekmovanje povzroča dvig adrenalina. Srce bije hitreje, dlani se potijo, napetost v trebuhu se poveča. V odločilnih trenutkih mora športnik ostati zbran in povezan s sedanjim trenutkom. Um športnika ne sme zapadati v razmišljanje, kot je: tega ne zmorem, zadnjič mi ni šlo, ne bo mi uspelo, saj lahko takšen preskok uma v preteklost ali prihodnost drastično vpliva na rezultat. Ujetost uma v preteklost ali prihodnost ustvarja stres in takrat človek ni v stanju uporabiti tistega dela možganov, ki nas ohranja v sedanjem trenutku.


Povečan stres in anksioznost, vključujoč strah pred neuspehom, vpliva na rezultat in na reakcije športnika v ključnem trenutku. Če je športnik preveč obremenjen z nastopom, se v pravem trenutku ne more pravilno odločiti in istočasno ostati osredotočen.


Določena stopnja stresa je za športnika normalna in sprejemljiva. Športnik mora najti način, da omilil ta stres. Prav tako mora imeti sposobnost izogniti se notranjim in zunanjim motnjam; tesnobi, strahu, glasni množici ali celo vplivom motečih moštvenih kolegov.


Redna praksa joge zmanjšuje odzive telesa na stres in ustvarja bolj uravnoteženo povezavo med umom in telesom. Športnik, ki nadzira svojo pozornost in čustva, lahko dosega boljše rezultate od ostalih.

Tudi redna meditacija je pri športniku zelo pomembna, saj uravnava raven kortizola, stresnega hormona in umirja um. Rezultat je boljše zavedanja lastnega telesa in izboljšana komunikacija med telesom in umom.


Na ta način vplivamo na intenzivnost napetosti mišic, na jakost dihanja in na notranjo zbranost. To so prilagoditve telesa, ki vplivajo na uspešnost pri športu.


4. Joga zmanjšuje možnost poškodb


Za športnika največjo nevarnost predstavljajo poškodbe. Zaradi težkih treningov in pretirane želje po rezultatih, se v športih pojavlja vedno več poškodb, tudi takšnih, zaradi katerih se lahko športna kariera za vedno konča.