Ali postajamo le bleda kopija idealov?

Naša kultura je prepojena s prikazom tega kaj je grdo in kakšni bi ljudje morali biti, prepojena z retuširanimi ženskimi telesi, prepojena s seksualnostjo na mazohistični način. Zakaj na tak način častiti telo?


Kakšna bo prihodnost otrok, sploh deklic, če se bodo sramovale svojega telesa, še preden bodo sploh postale ženske? Kako bodo ljudje odprti za druge ljudi, če ne bodo imeli radi sebe in se ne bodo naučili sprejemati sebe?


Ljudje opazujejo svoje ideale in si predpisujejo vedno bolj stroge normative koliko bi morali tehtati, kako visoki bi morali biti, kakšne bi morali imeti lase, obraz, roke, kožo, žile, nohte ipd. Ko jih vprašam s čim so zadovoljni, za kaj so hvaležni, večinoma molčijo. Ugotavljam pa, da ljudje ne znajo dobro uporabljati čudovitih možnosti, ki jim jih ponuja lastno telo. Poskus, da bi bili nekdo drug, je formula za razočaranje V poskusih biti nekdo drug, izgubimo kompas za srečo. Začnemo gojiti monolog, da nikoli nismo dovolj dobri. Da moramo popraviti še to in še marsikaj.


Joga nam pomaga pri odkrivanju kdo v resnici smo in začnemo živeti svoje pravo življenje. Zato čutim, da moram na jogi, poleg asan in jogijskih tehnik, poučevati tudi povezanost z lastnim telesom. Poučevati ljudi, kako uporabiti orodja joge, da razvijejo zdravo telesno podobo in se uprejo kulturnim pritiskom in norostim, ki nam jih vsiljujejo mediji in podjetja.


Ljudi poučujem, da so dovolj dobri takšni kot so in da naj razvijajo svoje lastne kvalitete. Pomembno je, da prenehamo iskati pohvale pri drugih in prenehajmo biti odvisni od tega kaj drugi mislijo o nas.


Premislimo ali smo res manjvredni , ker nismo v razmerju 90-60-90, ker nismo več rosno mladi ali ker imamo morda vidne žile. Ali je to smiselno?


Skrbite za svoje telo z ljubeznijo, ne z nasiljem, to je izhodišče za zdravo telo


Pričnite gojiti nasprotne misli od običajnih – če vam po glavi nenehno krožijo misli kako imate po porodu mlahav trebuh, si povejte kako čudovito je vaše telo, da vam je dalo možnost, da ste rodili otroka. Če vam niso všeč vaše roke, si jih dobro oglejte in se jim zahvalite, da delajo in vam omogočajo da imate vse to, kar imate. Tako se boste počasi preprogramirali, spremenili vzorce.


Gojite fizični odnos s svojim telesom – dotikajte se predelov, ki vam niso všeč, ne skrivajte se sami pred seboj, prenehajte ocenjevati določen predel, da je slab. Joga nas uči nenavezanosti (tako imenovana APARIGRAHA) in sočutja, nenasilja do sebe (AHIMSA). Poglejmo svoje telo, opazujmo ga brez navezanosti, opazujmo ga s sočutjem, kako je dinamično in kako odlično nam služi. Vsak dan smo drugačni, naše počutje je odvisno od tega koliko spimo, kaj jemo, koliko smo na svežem zraku. Sprejmimo, da se telo spreminja tokom let, naši hormoni se spreminjajo in naše telo je kurir, ki nam prinaša sporočila, zato mu prisluhnimo.


Iz vidika duhovnosti telo ni bistveno, je le kočija, ki nas v tem življenju prevaža


Telo ni celota vsega, kar smo. Pattabhi Jois, velik učitelj joge, je izjavil: “Telo je le najeta hiša.” Telo dobimo v uporabo in se od njega ločimo. Bistveno je tisto, kar je znotraj. Telo je pripomoček, da lahko živimo svoj namen, svojo dharmo.


Vrnimo k sebi in k svoji telesni podobi. Ali je res nujno potrebno spremeniti to telo, da bom znala biti resnično srečna sama s seboj? Če o lastnem telesu razmišljamo negativno, to začutimo kot obliko sramu.


Sramota je navadno povezana s tem, da se počutimo pomanjkljivi in nevredni ljubezni. Iz občutka sramu se lahko razvije depresija, agresija, odvisnosti , ljudje delajo samomore…. Ko se človek zaveda, da je vreden ljubezni, je močan. Pogumno stopa v svet in živi s svojim namenom.


Zato si povejte, da ste popolnoma dovolj dobri takšni kot ste. In se sprejmite. To storite znova in znova in zgodil se bo čudež. To je pot kako se vzljubiti. Dovolite si čutiti vsa čustva glede sebe, tudi jezo, sram in nesprejemanje in jih z jogo počasi izdihajte.