Nimam časa za jogo!

Nedolgo nazaj sem prebrala: »Nismo tako zasedeni, kot menimo, da smo.« In strinjam se. Pri komponenti ČAS gre bolj za določitev prioritet in za prevzem odgovornosti za svoj čas, kot za resnično pomanjkanje časa.

Ko ljudje nenehno ponavljamo stavke kot so: »Nimam časa zase, nimam časa za zdrav obrok, nimam časa za jogo.«, ti delujejo kot mantre in ustvarjajo program. Tako menimo, da je to naša resnica in si s tem direktno odrekamo ljubezen.

Zase vem, da ni izgovora in ni prioritete, ki bi me odvrnila od prakse joge in dela s seboj. Morebitne obveznosti, ki se vsilijo v moj urnik, mi lahko samo prestavijo termin prakse, ne pa, da do tega ne pride. Ker vem kaj mi joga pomeni, kaj mi prinaša, kakšen človek sem (in postajam) z uporabo, sem si v svoj urnik umestila čas zase. Ta čas je zame svet in nedotakljiv. Moj čas za jogo je zjutraj, ob 6h, kar pomeni pravočasen odhod v posteljo zvečer.

Razlika med ne morem in med nočem

V preteklosti sem imela občutek, da sem za jutranjo prakso utrujena, zaspana, dokler nisem ugotovila, da me podzavesten del mene, ki je nagnjen k slabemu počutju, odvrača od namere. In večina ljudi meni, da je to resnica, da ne (z)morejo imeti stalne prakse joge, ker jim čas ne dopušča. Postanite pozorni na razliko med »ne morem« ali »nočem«. Ko to ozavestimo, najdemo čas za gibanje, umestimo ta čas v svoj urnik in počasi to postane navada, zaradi katere morajo počakati vse druge aktivnosti. Tako počasi zamenjamo vzorec neaktivnosti z aktivnostjo.

Če ne veste kaj početi doma na jogijski blazini, naredite tisto, kar vam je všeč in česar se spomnite iz tečaja. Ne odnehajte. Počasi boste kreirali svojo lastno prakso joge. Živite s svojo prakso joge iz dneva v dan, ne ocenjujte je, ne delajte si dolgoročnih zaobljub. Poslušajte telo in ugotovili boste, da vam bo samo pokazalo kaj si želi.

Joga vedno in povsod

Zavedati se je potrebno, da joga ne poteka le na blazini. Sama poskušam jogo vaditi vedno in povsod. Kako?

  • ko čakam v gneči in sedim v avtomobilu, izvajam pranajame, ostajam mirna, sedim pokončno, poskušam ne obsojati ostalih udeležencev v prometu. Ko na letališču čakam na letalo, ostajam mirna, pokončna in v stiku z dihom.

  • ko sem na kosilu, sedim pokončno, zavestno jem svoj obrok, izbiram zdrave jedi,

  • ko se igram s sinom, sem prisotna in opazujem njegove iskre v očeh,

  • v odnosu z možem prav tako ostajam prisotna, da zares slišim in poskušam razumeti kar mi govori, ko mu govorim, se mu posvetim, prav tako prijateljem itd…

Vse to je joga.

Zdaj je čas dopustovanja, sama se že veselim počitnic. Vem, da za svojo počitniško prakso ne potrebujem ničesar drugega kot jogijsko blazino in udobna oblačila. Letos bom s seboj vzela dve blazini, zame in za brata, ki se želi naučiti nekaj naprednejših tehnik joge. Poiskala bom idealen prostor za vadbo, vsako jutro ob 6h zjutraj. Takrat je idealen čas, da naredim zase nekaj čudovitega in da moj dan postane bolj poln, zavesten in čudovit…. Potem se bo zbudil moj sin, z možem bova pripravila zajtrk in dan se bo nadaljeval. Kot vsak dan…

Zame se začne vedno na isti način, z jogo. Po umivanju zob in kozarcu vode…

Vzemite čas v svoje roke, ne dopustite, da vam vzbuja občutek, da ga ne morete nadzorovati.

Namaste, Monika

#pomanjkanječasa #čas #joga