Pomanjkanje ljubezni do sebe

Joga daje možnost videti to, kar je resnično pomembno. Pomanjkanje ljubezni je največji problem. Pa ne da se nočemo imeti radi, ne znamo se imeti radi.

Včeraj zvečer, po praksi joge, se je razvila zanimiva debata. Nekaj žensk je delilo svoja mnenja o prezaposlenosti žensk in o tem, v kakšnem svetu dandanes živimo. Od ženske se danes pričakuje veliko; mora imeti vse; otroke, super kariero, lepo postavo, biti všečna svojemu možu in pokazati okolici, da zmore vse in to z lahkoto.


V tem pogovoru je ena od udeleženk izjavila najbolj bizaren stavek, s katerim me je dobesedno pribila na tla. Tako zelo resničen je bil, tako zelo krut, tako zelo ego-stavek. Izjavila je: »Preden sem zbolela, sem bila najbolj ponosna na to, da imam urnik zaseden do zadnjega kotička, tako sem imela občutek da dovolj naredim.« Mati treh otrok, s super kariero, top managerka, z možem, ki uspešno vodi lastno podjetje. Dodala je: »Imela sem telefon poln opomnikov, da nisem slučajno koga od otrok kje pozabila, sploh nisem bila prisotna! Ni čudno, da sem zbolela in hvaležna sem zato. Tako me je moja družina dobila nazaj. In tako sem sebe dobila nazaj.«


Kako najti ravnovesje v tem norem svetu?
Kako zelo res. Živimo v tempiranem času, življenje od nas zahteva nadpovprečne napore! In najhuje je, da se za sodelovanje v tej igri odločimo sami. Zakaj? Ker je to všeč egu. Ker je ego rad najbolj priden, najbolj uspešen, najbolj pomemben, ker ima ego rad občudovanje, ker ima ego rad odlično kariero, velik avto in veliko hišo.

A kje smo mi? Resnični mi? Kaj si mi v resnici želimo? Kje so ljudje okrog nas? Kje je življenje? Kako torej najti ravnovesje v tem norem svetu? Prišli smo do točke, kjer je počitek že skoraj sramoten.

Počitek smo zamenjali z izrazi kot so lenoba in odlašanje. Vse to ima negativen predznak. »Nimam časa počivati, ne bom lena!!! Jaz sem vendar pridna in odgovorna ženska, ki vedno poskrbi zase, za družino, za vzgojo otrok, za dopuste, da je vse narejeno v službi in doma!«

Zakaj ni vse popolno?

Mediji nam kažejo obraze »uspešnih« ljudi, mamic, ki brez težav vzgajajo otroke, ljudi, ki obožujejo svoje službe, ki potujejo po svetu, imajo veliko prijateljev, so vedno urejeni, ki si vedno za vse najdejo čas, ki živijo v velikih hišah…. V vsakem časopisu lahko dnevno prebiramo zgodbe o uspehu. Za objave na Facebooku pazljivo izbiramo slike, kjer smo srečni, uspešni, lepi in zadovoljni, da ne bi kdo zaslutil, da morda pri nas le ni vse tako rožnato kot je videti. Morda si zvečer, ko ležemo k počitku, za kratek trenutek dopustimo slišati tihi glas znotraj sebe: »MOJE življenje je daleč od te virtualne popolnosti…«.


Kje je torej past, da naša življenja niso tako popolna, čeprav naredimo vse, da bi bila? Zakaj nikoli ne zmoremo opraviti vsega, kar želimo? Zakaj nam vedno manjka nekaj do sreče? Zakaj drugi živijo s tako lahkoto, moje življenje pa je tako naporno?


Moderen način življenja je prežet s stresom, tekmovalnostjo, kopičenjem in dokazovanjem

Biti najboljši, najbolj bogat, najbolj lep, uspešen, nenehno delati, nenehno kopičiti; vse to je danes moderno in že skoraj nujno. Redna praksa joge nam pomaga zmanjševati umetno ustvarjene »potrebe« kot so tekmovalnost, kopičenje, dokazovanje ipd… Pomaga nam najti stik s seboj, pomaga nam pridobiti mir in sproščenost, daje nam moč za sprejemanje lastnega življenja kot je, brez občutkov nemira in brez občutka, da moramo še nekaj narediti.


Idealna praksa joge je paket asan (telesnih postavitev), pranajame (dihalnih tehnik), meditacije in poznavanja starodavne joga filozofije, ki vodi v globlje razumevanje lastnega življenja.


Kaj torej storiti, da uravnovesimo svoje življenje in se naučimo videti to, kar je resnično pomembno?
  • S prakso joge sprostimo svoje fizično telo in umirimo svoj um. Tako pridobimo zdravo telo in srečnega duha. Joga pomaga pregnati napetost, negativnost in tekmovalnost iz našega živčnega sistema. Ob koncu prakse si vedno vzemimo čas za sprostitev.

  • Uporabljajmo dihalne tehnike za lajšanje tesnobe. Sprostimo um nepotrebne navlake, ki povzroča anskioznost in depresijo.