Koristni ajurvedski nasveti, kako čim lažje preživeti vroče poletje

Poletje je tu. Pred nami sta dva vroča meseca. Prihaja čas za uživanje na plaži, za prakso joge, za plavanje, za druženja na piknikih. Poletje je namenjeno zabavi in sprostitvi. Je čas svetlobe in toplote, energije poleti izžarevajo visoko vibracijo. Za uravnoteženje toplote in poletne energije, je cilj gojiti nasprotno okolje znotraj telesa, ki naj bo hladno in mirno.

Ljudje v poletnih, vročih dneh postanemo bolj razdražljivi. Postanemo nestrpni pri čakanju v vrstah, v prometu, bolj nestrpni do drugih ljudi. Tovrstne reakcije opravičujemo s tem, da imamo slab dan, da nam nagajajo hormoni ali pa, preprosto – slabi vzgoji.


Ajurveda razlaga te reakcije nekoliko drugače: vročina povečuje pita došo. Pita je ena izmed ajurvedskih doš (vata, pita, kapha). Če je oseba že sama po sebi pita tip, poleti obstaja še večje tveganje, da pade iz ravnotežja.


Znaki povišane energije pita so: nestrpnost, zgaga, refluks, želodčne razjede, občutljivost na vročino, zaspanost, sarkazem, izpuščaji, turi, akne, nizek krvni sladkor in težave z spanjem. Povečan nivo energije pita skoraj vedno privede do različnih vnetij, povzroča zadrževanje vode, zabuhle oči, pordelost, poslabša kronične bolezni, vnetje lasišča, vnetja kože.


Treba je ostati hladen!

Za uravnoteženje ognjene pite je potrebno ostati hladen, zato ajurveda priporoča nekaj preprostih rutin in prehranskih smernic. Dva dejavnika, ki močno vplivata na naše počutje, sta hrana in vadba. Oboje je treba prilagoditi glede na posameznikov ustroj (kateri tip energije prevladuje) in letni čas.


Tisti, ki se ukvarjamo z jogo, lahko uporabljamo različne jogijske prakse, ki nam pomagajo ostati v stanju ravnotežja tudi v vročem poletju. Joga naj bo lahkotnejša, zabavna in ne preveč intenzivna. Ostanimo pozorni v praksi. Bolj pomembna je pravilnost izvedbe kot število ponovitev. Ajurvedska modrost nas spodbuja, da ostajamo pozorni pri kateri koli vrsti gibanja.


V jogi bodimo pozorni na svoj dih, na prehode iz asane v asano, cilj ni pomemben. Taka vadba zmanjšuje stres in ne izčrpava.


Pazimo na to, da ostanemo hidrirani, ne pijmo ledeno mrzle vode. Ajurveda pravi da premrzla voda (ali premrzla druga pijača) ovira prebavni ogenj in vodi do utrujenosti in počasne prebave. Namesto tega poskusimo s srkanjem vode sobne temperature.Kako se prehranjevati?
 • naš prebavni ogenj je v času poletne vročine nizek, zato imamo zmanjšan apetit – prilagodimo hrano telesu,

 • obroki naj bodo redni, neredni obroki povzročajo odvečno želodčno kislino,

 • uživajmo sezonsko hrano,

 • jejmo zelenjavo grenkega okusa, ki prevladuje v zeleni listnati zelenjavi (solate, špinača, ohrovt, zeleno zelje),

 • v jedilnik vključujmo sadje kot je granatno jabolko in brusnice, zelenjavo kot brokoli, cvetača, artičoke, zelena, bučke, fižol, jajčevci, beluše, peso in žita (rž, ajda, kvinoja) ter začimbe (kurkuma in majaron).

 • solate in zeleno zelenjavo je najbolje jesti za kosilo, ko je prebavni ogenj najmočnejši, in tako ne povzročajo vetrov,

 • zmanjšajmo vnos rafiniranih olj in maščob,

 • uživajmo majhne količine mleka in sira,

 • izogibajmo se mesu in mesnim izdelkom,ocvrti, predelani in konzervirani hrani in umetnih sestavin.

 • izogibajmo se sladki hrani in alkoholu,

 • jejmo manj začinjene, pi