Zakaj izvajati jogo doma?

Najboljše pri izvajanju joge je, da ne potrebujete veliko opreme. Vse kar morate storiti je, da si organizirate svoj čas in da namenite nekaj sredstev nakupu kvalitetne jogijske blazine, ki jo lahko nato uporabljate več let.


Odločitev za izvajanje jogijske prakse doma, je odličen način za ohranjanje pridobljenega znanja iz tečaja joge in način, da še poglobimo svojo prakso.


Prednost domače prakse je v tem, da si sami naredimo urnik in jogo izvajamo takrat, ko nam ustreza ali pa, ko jo potrebujemo.


Nekaj nasvetov za vadbo doma:

  • Poiščite si prostor, kjer boste vadili. Ni potrebno imeti posebno urejene sobe, pomembno je le, da imate dovolj prostora za vadbo in varno premikanje. Ključnega pomena je, da si ustvarite vzdušje, ki vas bo pomirjalo.

  • Ko boste začeli z domačo prakso, se boste veliko ukvarjali s vprašanji kot so: »Ali izvajam prav, kaj naj počnem, ali pravilno diham?« Prosite svojega učitelja joge, naj vam za začetek domače prakse, sestavi načrt izvajanja, ki ga skupaj preučita. Učitelj vas dobro pozna in vam lahko sestavi primerno vadbo za vas. Prav tako je koristno imeti doma kakšno knjigo o jogi.

  • Naredite si urnik in se ga držite. Bodite iskreni in realni v odnosu do sebe. Koristno je, da poskušate vaditi vsak dan ob približno istem času, naj bo to delavnik ali dela prost dan. Ne pretiravajte, 20 do 35 minut je v začetni fazi popolnoma dovolj. Bolje je imeti več pogostejših, krajših vadb doma, kot eno samo.

  • Domača vadba joge zahteva več discipline. V začetni fazi se vam bo porajalo veliko izgovorov, ki bodo vašo pozornost želeli odvrniti stran od prakse. Telefon naj bo ugasnjen, računalnik prav tako, kup posode naj vas ne moti. Vse lahko počaka za teh nekaj minut. Vadba doma traja dodatno disciplino, saj ni nikogar, ki bi vas spodbujal, zato je potrebno imeti še več pozornosti obrnjene k sebi.

  • V lastni praksi ste svobodni. če želite lahko poslušate glasbo. Glasnost je odvisna le od vaše dobre volje. Prav tako lahko asano ponovite večkrat, ne kot na skupinski praksi joge, kjer smo časovno omejeni.

Domača vadba joge prinaša veliko čudežev, naenkrat se boste začeli počutiti super v svojem telesu, ugotovili boste da ste močnejši, bolje boste spali, povečala se vam bo pozornost. Joga izboljšuje ravnotežje, gibljivost, moč, zmanjšuje bolečine, simptome menopavze, dviga nivo energije, lajša simptome duševnih bolezni, vključno z depresijo in tesnobo.


Redna praksa joge nam pomaga biti boljši starš. Ko vadimo jogo, krepimo naše samozavedanje, smo bolj prizemljeni in mirnejši. Začnemo se bolj opazovati in bolj obvladujemo naše sprožilce jeze. Smo bolj prisotni za otroke.


Z jogo počistimo zastane energije znotraj nas. Pretekle izkušnje, ki so shranjene fizičnem telesu. Joga nam odpira te predele in pomaga spuščati stare zamere in dogodke.


Zato le pogumno! Začnite s vadbo joge doma in …. se pustite presenetiti.

Namaste,

Monika

#domačapraksa #vaditidoma