Sistem PRANE

Dihanje ohranja življenje. Neprekinjen življenjski proces, ki poteka skozi dan in noč. Pljuča se izpraznijo in ponovno napolnijo z zrakom. Dih nas preskrbi s kisikom, odvaja dioksid. Z dihom ohranjamo temperaturo telesa, pomaga pri prebavi zaužite hrane, pri izločanju. Vendar to ni edina funkcija diha. Dihanje je povezano s sistemom energije.

Joga nas uči, da z dihom nadzorujemo prano, našo življenjsko energijo. V resnici lahko rečemo, da dihanje ohranja življenje. Pod vplivom diha, telo in um oživita.Prana je življenjska energija, ki poteka po našem telesu.


Tradicija joge pozna sistem prane, ki vsebuje 5 glavnih funkcij. Vsaka funkcija ima posebno vlogo, ki je vključena v celoten sistem človeške energije. Vsaka izmed teh petih funkcij regulira in nadzira delovanje določenega dela telesa.


Če razumemo vlogo vsake izmed petih funkcij prane, lahko razumemo, kako celoten sistem prane sploh deluje. Motnje delovanja katerekoli izmed pran zmanjšujejo kakovost našega življenja in vodijo do bolezni. Če so prane uravnotežene, potem je telo zdravo in so vse funkcije optimalne.


Joga nas uči, da z dihom nadzorujemo prano, našo življenjsko energijo. V resnici lahko rečemo, da dihanje ohranja življenje. Pod vplivom diha, telo in um oživita.


Prana je življenjska energija, ki poteka po našem telesu.


Tradicija joge pozna sistem prane, ki vsebuje 5 glavnih funkcij. Vsaka funkcija ima posebno vlogo, ki je vključena v celoten sistem človeške energije. Vsaka izmed teh petih funkcij regulira in nadzira delovanje določenega dela telesa. Če razumemo vlogo vsake izmed petih funkcij prane, lahko razumemo, kako celoten sistem prane sploh deluje. Motnje delovanja katerekoli izmed pran zmanjšujejo kakovost našega življenja in vodijo do bolezni. Če so prane uravnotežene, potem je telo zdravo in so vse funkcije optimalne.


Sistem petih pran, tako imenovani sistem petih energij telesa:


1. PRANA

Predel prana energije se nahaja na predelu prsnega koša, v predelu srca in pljuč. V tem predelu poteka dihanje. Ta predel je povezan z našim sprejemanjem in dojemanjem sveta. Tu je vse v gibanju, ta predel telesa nam zagotavlja osnovno energijo, ki nam omogoča, da živimo. Če je ta energija blokirana ali pomanjkljiva, lahko privede do bolezni srca, pljuč in do duševne otopelosti.


2. APANA

Apana se nahaja pod popkom. Apana energija skrbi za izločanje, razmnoževanje, za imunski sistem. V tem predelu se tvorijo življenjske tekočine (blato, urin, menstruacija, spolne tekočine). Blokade na tem nivoju se izražajo skozi boleče menstruacije, seksualne disfunkcije, težave z hemeroidi, težave z zaprtjem. Dobro delujoča Apana skrbi za spuščanje energij iz našega bitja, pomaga, da se ne oklepamo uničujočih misli, ki imajo škodljiv učinek na nas, da znamo odpuščati. Le z dobro delujočo apano lahko pride do procesa sprostitve.


3. UDANA

Udana dobesedno pomeni premik zraka navzgor. Nahaja se v predelu glave. Udana energija je odgovorna za rast telesa, ureja sposobnost komunikacije, navdušenja in volje. Kadar je ta energija blokirana, se pojavijo problemi v komunikaciji, ne najdemo pravih besed ob pravem času ali govorimo preveč, govorimo neprimerno. Nepravilno delovanje pa se manifestira tudi na področju duševne jasnosti; menimo, da ne moremo doseči svojih ciljev, težko razumemo druge, se počutimo poraženi itd….


4. SAMANA

Samana energija se nahaja na predelu trebuha. Pomaga pri prebavi na vseh ravneh. Deluje v prebavnem traktu, pomaga pri prebavi hrane, na mentalnem nivoju uravnoteži in »prebavi« neko izkušnjo, senzorično, čustveno ali duševno. Neravnovesje te energije povzroča prebavne težave.


5. VIJANA

Vijana je energija, ki pomaga uravnotežiti ostale štiri energije in je prisotna v celotnem telesu, tudi v avri. Vijana ureja pretok prane skozi energetske kanale, ki potekajo po celem telesu. Nadzira tudi pretok krvi in ​​hranilnih snovi skozi ožilje, pretok kemičnih in električnih impulzov po živčnem sistemu, skrbi za preto