Kaj pomeni DUHOVNO PREBUJENJE?

Obiskujemo jogo, prebiramo knjige o duhovnosti, se udeležujemo različnih delavnic in seminarjev na temo osebna rast. Vse s ciljem spremeniti svoje življenje, duhovno napredovati, rasti. Večkrat se pojavi vprašanje kako naj bi izgledalo duhovno prebujenje…

Ugotavljamo, da na svet že gledamo drugače kot prej, imamo občutek, da je potrebno stvari prijeti v svoje roke, da je čas, da prenehamo s čakanjem na boljše življenje. Ne pričakujemo več hitrih rešitev od nove vlade, od šefa, od prijateljev, partnerja itd… Postaja nam jasno, da smo sami kovači svoje sreče in usode.


Najpogostejši koraki na poti duhovnega prebujenja so:


1 ) Izboljšajmo odnose s starši in družino

Mnogi od nas v življenju nosimo travme iz mladosti. Te travme potrebujejo našo ljubečo pozornost, le tako bomo izstopili iz starih vzorcev in starega razumevanja sveta.


Najpomembneje je ustvariti zdrave odnose z našimi starši in družino. Zavedajmo se, da vsi ravnamo najbolje kot lahko in znamo in to velja tudi za naše starše. Bodimo pripravljeni na pogovore s člani družine, pripravljeni odpustiti napake, ki so bile storjene v času našega življenja s starši. Bodimo pripravljeni odpustiti sebi.

Zavedajmo se, da se nam vse zgodi z namenom, da se nekaj naučimo in postanemo boljša oseba.

2 ) Opustimo nezdrava razmerja

Ena od najtežjih stvari v življenju se je odmakniti od ljudi, ki jih imamo radi. Zaradi izboljšanja kvalitete življenja se je potrebno obkrožiti s podobno mislečimi ljudmi, z ljudmi istih vrednot.


Če ste obkroženi s prijatelji, ki jih imate sicer radi, pa se ne premaknejo s točke v svojem življenju, so nenehno slabovoljni, nesrečni in nič ne naredijo zase, je morda čas, da se premaknete naprej. Morda boste ugotovili, da vaš, nekoč družaben značaj, nenadoma izgine in nimate več potrebe se družiti z nekaterimi ljudmi, ki so vam črpali energijo.


Vsi si zaslužimo zdrave odnose. Še vedno ostanite v stiku z ljudmi, ki so vam pri srcu, vendar jih ne silite v spremembe, pustite, da sami pridejo do lastnih spoznanj. V vmesnem času se ukvarjajte s sabo in se potrudite, da na lastni duhovni poti naredite kar največ.


Pripravimo se, da bo nekaj ljudi zapustilo naše življenje in bodo vstopili drugi.


3 ) Izboljšajmo prehrano, pazimo na redno gibanje in vzdrževanje dnevnih rutin

Pazimo na prehrano, na to, kje kupujemo hrano, kakšno hrano kupimo in kako jo zaužijemo. Obstaja velika povezava med zdravo hrano in duhovno rastjo. Pazimo na zadosten vnos tekočine v telo.


Prav tako skrbimo za redno gibanje. Npr. izvajajmo jogo večkrat tedensko.

Vzdržujmo rutine; skrbimo za redno meditacijo in redno uporabo dihalnih tehnik (pranajam).


4 ) Vzdržujmo red in čistočo, znebimo se stare navlake

Nered je znak pomanjkanja zavedanja. Zaradi časovne stiske je dandanes zelo zahtevno vzdrževati red in čistočo, a za kvaliteto življenja je potrebno tudi to. Skozi red in čistočo lastnega doma, se bomo lažje držali reda tudi izven naših zidov.


Znebimo se navlake, znebimo se stvari, na katere smo pretirano navezani, te imajo lahko veliko čustvene energije. Zavedajmo se, da navlaka predstavlja preteklost in nas vleče nazaj. Postavimo si vprašanje ali je hranjenje stare navlake smiselno. Ko zadržujemo staro navlako, se nenehno spominjamo nečesa starega, življenje pa se odvija ta trenutek, tukaj in sedaj. Le na ta način dobesedno odpremo vrata novim stvarem in ljudem v naše življenje.