ALI MORDA V RESNICI ŽELIMO BITI NESREČNI?

Ko postavim ljudem vprašanje: »Ali morda želite biti nesrečni?«, običajno vsi vprašani takoj odgovorijo z besedo:«NE!«. Pa vendarle se dandanes veliko ljudi utaplja v kroničnem nezadovoljstvu in nesreči.

Vsi ljudje doživljamo nihanja razpoloženja, doživljamo začasna nezadovoljstva in smo občasno žalostni. Vendar velika večina nezadovoljstva izhaja iz lastnih prepričanj in lastnega vedenja.

Najboljše se je lotiti nezadovoljstva in žalosti pri sebi, da ugotovimo kateri so vzroki za nezadovoljstvo in žalost. Kaj lahko storim, da spremenim svoje vzorce.

1. OKREPIMO SAMOSPOŠTOVANJE in SAMOZAVEST

Odločimo se, da ne bomo nikogar več prosili za ljubezen, spoštovanje in pozornost. Postanimo sami sebi svoj najboljši prijatelj. Zaupajmo svoji intuiciji, sledimo svojim instinktom. Sprejmimo se v celoti, svoje dobre in slabe plati.

Prenehajmo se obremenjevati s skrbmi, kaj kdo misli o nas. Naše lastno življenje je v naših lastnih rokah. Izražajmo se, povejmo kar mislimo, kaj želimo. Izbirajmo ljudi, kjer bomo slišani in spoštovani.

Odločimo se za samo-zaupanje, da ne bomo več odvisni od mnenja drugih. To je le mnenje nekoga drugega o meni, to nisem jaz. Ozavestimo, da je naša prva in zadnja ljubezen – ljubezen do sebe.

Če ne zmoremo ljubiti in spoštovati sebe, nas ne bo nihče zmogel sprejemati in ljubiti v celoti.

Joga nam omogoča, da zmanjšamo negativni glas v sebi, da začnemo dvomiti, da morda vse kar razmišljamo o sebi, ni resnica. Dih nas spravlja v stik s seboj in povečuje samospoštovanje in samozavest.

2. ODPUSTIMO STARE ZAMERE

Življenje v preteklosti ne prinaša ničesar. Ne moremo najti miru, dokler ne odpustimo starih zamer. Življenje je veliko prekratko, da bi bilo smiselno živeti v grenkobi in obujati stare krivice. Odpustijo lahko le tisti, ki so dovolj samozavestni, da trdno stojijo na svojih nogah in gredo po svoji lastni poti naprej.

Da se lahko premaknemo naprej, se moramo zavedati, zakaj smo nekaj storili, ali je nekdo nekaj storil nam. Oseba, ki nas je prizadela je navadno naš največji učitelj. Iz te šole smo se nekaj naučili in je ne potrebujemo več. Sprejmemo preteklost, tako je pač bilo.

Z osredotočanjem na dih lahko nadzorujemo bolečino v srcu. Sproščamo napetost v mišicah in umu, lahko počasi odpustimo. Zakloni odpirajo srce, srcu dovolimo, da čuti in utripa. Z dihom ustvarjamo občutek ljubezni in miru. Počasi izdihamo negativna čustva in se začnemo počutiti varni in zaščiteni in, najvažnejše, nismo več jezni.

3. OPUSTIMO PRETIRANO KONTROLO NAD ŽIVLJENJEM

Življenje je nepredvidljivo. Nekatere stvari se pač zgodijo, ne glede na to koliko in kako se angažiramo. Seveda moramo delovati v življenju, ampak včasih se tok življenja obrne po svoje. Vesolje ima najbrž svoj načrt za nas, ki je vedno v gibanju.

Včasih se preveč borimo, izgubljamo preveč energije, se popolnoma iztrošimo, da bi nekaj naredili drugače in življenje vseeno naredi po svoje. Zato je dobro opuščati pretirano kontrolo v življenju in se včasih predati toku.