7 DOBRIH RAZLOGOV, ZAKAJ BI MOŠKI MORALI VADITI JOGO

Božič naj bi predstavljal praznovanje prijaznosti, ljubezni, povezanosti in miru na svetu, vendar postaja vedno bolj razlog za pretirano nakupovanje.

Veliko ljudi ima med prazniki občutke osamljenosti, nerazumljenosti, občutek da niso na pravem mestu ob pravem času in koma čakajo da se prazniki končajo.


Naredimo si jogijske praznike!


Božični prazniki nam lahko predstavljajo transformacijo. Poglobimo se vase, preglejmo kako upoštevamo jogijska načela v življenju (nenasilnost, čistost, resnicoljubnost, ne-pohlepnost, ne-krajo, vzdržnost, zadovoljstvo, disciplino, navdušenost, predajo….). Umirimo se in razmislimo.


Med prazniki se več družimo in nimamo toliko časa za vzdrževanje naše rutine – naše jogijske prakse. Sploh če kam odpotujemo. Izpad jogijske prakse se hitro pozna, saj je delo na sebi konstanta in zahteva nenehno pozornost. Če popolnoma opustimo prakso že za božič, je naše počutje do novega leta lahko že veliko slabše.


Zato nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabljamo v prazničnih dneh:


1. Pazimo na telesno držo

Tudi ko nakupujemo, se družimo, zabavamo, skratka nismo doma, lahko nekaj trenutkov preživimo sami s seboj, se mirno usedemo in poravnamo hrbtenico. Pazimo na pravilno uporabo hrbtenice med hojo, v avtomobilu, ko sedimo.


2. Boljša je kratka praksa, kot da je sploh ni

zemimo si vsaj nekaj minut za vadbo. Že 10 minut je dovolj, da se povežemo s svojo energijo in se spravimo v ravnovesje. Ni potrebnih velikih priprav, le nekaj volje. Naše počutje med prazniki bo čisto drugačno.


3. Ne pozabimo na dih

Ko smo v nenehnem gibanju, nenehni dirki s časom, postane naš dih nemiren, plitek, brez ritma. Dihanje pomaga, da ne izgubimo nadzora nad seboj, da ne postanemo nemirni. Dih nas spravi v trenutek tukaj in zdaj. Vzemimo si čas za dih, naredimo 10 počasnih jogijskih vdihov in izdihov. Vsak dan namenimo nekaj minut svojemu dihu.


4. Naj bodo prazniki prijetni zaradi ljudi, ne zaradi hrane

V prazničnih dneh se vse vrti okrog hrane, družimo se in pripravljamo skupne obroke. Namesto da se pretirano ukvarjamo s hrano, se posvetimo ljudem okrog nas. Sprostimo se v druženju in uživajmo drug z drugim. Preden se odpravimo na božično večerjo, pojejmo nekaj zdravega, kar nam bo pomagalo pri tem, da se ne bomo prenajedali. Uživajmo na nek drugačen način, na način da smo prisotni in ne samo na račun polnega krožnika. Pijmo veliko vode.


Božič je praznik ljubezni in miru. Ljubezni in miru tudi znotraj sebe… Posvetimo se torej ljudem okrog sebe in sebi. Svet se bo vrtel naprej tudi po praznikih in vse nas bo počakalo.

Torej dihajmo, bodimo pokončni, prisotni in predvsem bodimo hvaležni. To je prelep čas v letu, ki je zelo kratek.


Potrudimo se in si s samo-zavedanjem naredimo lepe in mirne praznike.


ŽELIM VAM RADOSTEN BOŽIČ!

Monika

#Božič #joga