KAKO SPREJETI SVOJE LASTNO TELO?


Slaba samopodoba in nesprejemanje lastnega telesa, me je pripeljalo k jogi. Ko sem se začela ukvarjati z jogo, sem slabo poznala svoje telo, imela sem slabo samopodobo. Kadar sem razmišljala o svojem telesu, sem ga dojemala kot da ni v redu, da bi lahko bilo bolje. Tovrstno negativno mnenje o lastnem telesu je med ženskami stalnica.

Odkar se ukvarjam z jogo, na tem področju najbolj delujem. Jogo uporabljam kot pomagalo pri spreminjanju sebe, svojega mnenja o sebi. S prakso dosegam vsak dan boljšo izvedbo same sebe. Postajam sama sebi vsak dan boljša prijateljica.


Nenehno delo na sebi zahteva nenehno pozornost. Ostajati želim v nenehnem stiku s seboj in si ne dovolim upada nivoja ljubezni do sebe. Rada opazujem svoje učence in ko jim predlagam naj se začnejo obravnavati z ljubeznijo, naj pohvalijo svoje telo, svoje zdravje, so zelo presenečeni. So v zadregi. Danes je čudno, če človek sam sebi pove: rad se imam, rad imam svoje telo, moje telo je fantastično, hvaležen sem mu za vse, kar stori zame. Danes samogovor poteka bolj v smislu: lahko bi malo shujšala, lahko bi bila malo višja, lahko bi imela lepše roke in v smislu ko bom….itd…


Kako z jogo spremenimo negativni samogovor o telesu v pozitivnega ali kako se zaljubimo v svoje telo?

  1. Najprej raziščimo in razmislimo, kako se pogovarjamo s seboj, kakšen samogovor uporabljamo. Z jogo krepimo samozavedanje, z mislimi smo pri dihu in pri telesu. Postanimo pozorni na svoje telo in na razmišljanje o sebi. To je prvi korak, ki vodi v razbijanje lastnih negativnih prepričanj, do spoznanja, da negativni samogovori niso resnica.

  2. Odločimo se, da o sebi na bomo več razmišljali negativno. Moramo se odločiti, da ne bomo dovolili umu nenehno ponavljati kako nepopolni smo. Za vedno opustimo lastna obsojanja in negativne kritike. Preko prakse joge ugotovimo, da se lahko hitro naučimo novih postavitev, da smo se sposobni hitro prilagajati, vse to prenesimo v odnos do sebe. Zavedajmo se, da se odnosa do sebe naučimo, da ni to golo dejstvo. Bodimo pozorni kaj počnemo in kako razmišljamo o sebi.

  3. Naučimo se uporabljati telo na različne načine. Z jogo dobivamo telesno moč in fleksibilnost. Najprej težki položaji postanejo vedno lažji. Preko joge spoznamo, da lahko z vajo nekaj težkega postane vedno lažje in tudi prijetno. In da ob redni praksi za vedno ostane tako. Prav tako z redno vajo spremenimo svoje mnenje o sebi.

  4. Postanimo hvaležni za vse, kar zmore naše telo. Z redno prakso ugotovimo, da je naše telo odlično orodje, da zmore veliko in smo mu za to hvaležni. Ne obravnavajmo lastnega telesa na samoumeven način, da nam mora služiti, ampak bodimo hvaležni za to. Naredimo si seznam, zakaj vse smo hvaležni lastnemu telesu.

  5. Namesto, da se nenehno primerjamo z drugimi, začnimo opazovati svoje telo, kako pridobiva moč, zunanjo in notranjo. Opazujmo, kako pridobivamo mir, kako postajamo tempelj zadovoljstva in ljubezni. Joga nam daje moč, da spremenimo svoje razmišljanje o lastnem telesu.

Joga nam daje moč, da z veseljem pogledamo svoje telo, mu izrazimo hvaležnost in občudovanje in nehamo hrepeneti po tem, da bi bili takšni kot nekdo drug. Z jogo se sprejmemo in se priklopimo na lastno ljubezen.


Namaste.

Monika

#sprejemanjetelesa #samosprejemanje #ljubitisebe