7 DOBRIH RAZLOGOV, ZAKAJ BI MOŠKI MORALI VADITI JOGO

Če vas pot zanese na vadbo joge, ste najbrž opazili, da tam skoraj ni moških. Velika sreča je, če sta dva ali trije. Poraja se vprašanje zakaj ni moških na jogo? Po jogijskem izročilu je bil prvi učitelj in prvi praktik joge bog Šiva. Joga je bila prvotno torej namenjena moškim! Zakaj moški ne hodijo na jogo?Ljudje danes večinoma dobro poznajo koristi redne vadbe joge. Joga lajša stres, poveča koncentracijo, izboljša držo, razpoloženje, skratka lajša veliko težav. Če vas pot zanese na vadbo joge, ste najbrž opazili, da tam skoraj ni moških. Velika sreča je, če sta dva ali trije.


Poraja se vprašanje zakaj ni moških na jogo? Joga je postala nekako feminizirana, nemoška. Moški jo velikokrat vidijo kot druženje malo čudnih ljudi, kjer hodijo bosi, pojejo čudne besede in se raztegujejo.


Mnogi moški zmotno verjamejo, da je joga 'babja stvar'. To pa nikakor ne drži! Seveda dragi možje, z jogo ne boste paša za oči za ženske. Pa vendar vas bo joga okrepila, postali boste močnejši, bolj vzdržljivi.


Joga je izziv, da vsak dan postanete boljša izvedba samega sebe. Joga vas bo naučila kako najti udobje in umirjen dih v težkih asanah (postavitvah), kar se preslika v življenje, da boste obdržali pokončnost, miren dih tudi v najbolj zahtevnih in težkih situacijah.Veliko profesionalnih športnikov dandanes vključuje v svoj trening tudi jogo. Da se umirijo, uravnotežijo, povečajo fokus, zbranost in umirjenost.

Dragi moški, zakaj torej joga?

1. Joga blaži bolečine in poškodbe. Veliko moških trpi zaradi poškodb in bolečin v predelu hrbta, kolen in sklepov. Pri jogi uporabljamo nadzorovane gibe in preko diha odpiramo svoje telo. Prednost dajemo varnosti in poravnavi, preprečujemo izvajanje preko svojih meja. Izziv je ostati na varni strani, a da vendarle napredujemo. Tako lajšamo bolečine in poškodbe.


2. Joga ohranja vaše telo fit, prožno in močno. S potrpežljivostjo in redno prakso, boste okrepili mišice in povečali tonus mišic, tudi tistih, za katere niste vedeli da jih imate.


3. Joga je zabavna. Naučili se boste uživati v praksi, ki ni tekmovalna. Večinoma moški izhajate iz tekmovalnega okolja, pa naj bo to služba ali šport. S pomočjo se boste naučili tudi da ni potrebno jemati vsega smrtno resno in da ni edini cilj zmaga.


4. Z jogo si boste izboljšali prehrano, spanec in splošno zdravje. Ugotovili boste da med jogo vaš um miruje, da ne razmišljate o službi, športu, družini, o težavah. Našli boste svoj mir. Želeli boste slediti potrebi po bolj zdravem načinu življenja.


5. Joga vas bo naučila živeti življenje bolj polno. Naj si vam bo všeč košarka, nogomet, pohodništvo, tek ali potovanja, z jogo se boste naučili bolj pozorno opazovati. Ugotovili boste, da je bolj pomembneje se dobro počutiti kot le zmagati.


6. Joga povečuje storilnost in blaži stres. Številni izzivi, ki jih srečujete v vsakodnevnem življenju, bodo postali enostavnejši. Ostali boste mirni in »pri stvari«.


7. Joga je vrelec mladosti. Poleg vseh ostalih koristi se boste počutili mlajše in bolj fit.


Bolj kot si lahko sploh mislite. Vse to se zgodi ob redni praksi joge. Vse, kar potrebujete je le potrpežljivost in čas. Zato le pogumno na bl