SATYA - Resnicoljubje

Satya – resnicoljubje pomeni stvari videti tako kot so, ne tako kot bi bilo priporočljivo.

Joga pozna 8 korakov do samorealizacije. Pravila (YAME) so prvi korak joge in eno izmed pomembnih pravil je resnicoljubje ali SATYA.


Satya je stanje, kadar živimo po načelu resnice, smo v odkriti v svojem čustvovanju, resnični v besedah in resnični v dejanjih. Kadar smo odkriti v odnosih, da smo tam, kjer resnično želimo biti, da resnično komuniciramo (ne prikimavamo, ker nekdo to želi itd…) .


Resnicoljubnost je zelo težko opredeliti. Satya torej pomeni biti iskren, živeti brez laži, brez zavajanja in biti resnicoljubni v dejanjih.


Resnicoljubnost ni vedno zaželena kvaliteta, sploh če z resnicoljubnostjo prizadenemo ljudi okrog sebe. To je igra ega. Razmislimo o svoji komunikaciji, način kako kaj povemo, je zelo pomemben. Ne skrivajmo se za besedami: »Takšen/a sem, briga me kaj ti občutiš, vedno pač povem kar mislim.« Ko začutimo vzgib da bi tako ravnali, si prikličimo v spomin eno izmed jogijskih zapovedi - »nenasilje«.


Dajmo prednost ljubezni pred resnico. Tu postane načelo resnicoljubnosti bolj zapleteno. Nenasilje je zapoved na najvišjem mestu. Spoštujmo načelo nenasilnosti in se potrudimo povedati resnico na način, da povzročimo čim manj škode.


Kako z jogo krepim resnicoljubje?


Preko joge se zbližamo s seboj, se soočimo s svojo resnico. Z asanami in dihom sproščamo napetosti znotraj nas in začutimo potrebo bo bolj pristnem življenju. Postopoma razkrijemo svoje vzorce, vzroke obnašanja, ki so poglavitni dejavniki načina našega življenja. Nekatere vzorce odpravimo z lahkoto, druge z več dela.


Globlje kot gremo, bolj ko se poznamo, bolj smo iskreni s seboj, bolj ljubeči, igrivi, manj se obsojamo, bolj smo pošteni do sebe. Na ta način se osvobodimo. Postanemo to, kar v resnici smo, ne skrivamo se več za masko. Ne govorimo in ne delujemo več na način, ki nam ga morda kdo vsiljuje ali od nas pričakuje. Smo bolj spontani, intuitivni, pripravljeni za samo-raziskovanje in pripravljeni na samo-uresničevanje.


Ko odmaknemo vse plasti ne-resnic znotraj sebe, ugotovimo da smo polni ljubezni in začnemo živeti svoje resnično življenje.


Vedno, kadar zatremo svoje srce in ne živimo v skladu s svojo resnico, nam to povzroča bolečino. Brez resnicoljubja ni mogoče živeti in delovati verodostojno.


Resnicoljubje ni le ideal, omenjen v starih zapisih. Preko prakse joge, preko prepoznavanja lastnih občutkov in preko priznavanja pomembnosti le-teh, lahko resnicoljubje (Satya) živi v našem življenju dan za dnem.

#satya #resnicoljublje #yama #Patanjali #Jogasutre