AHIMSA - nenasilje, nežnost in prijaznost - ali je to sploh v modi?

»Nežnost in prijaznost nista znaka šibkosti in obupa, temveč manifestacija moči in reševanja.« Khalil Gibran

Joga je pot 8. korakov do samorealizacije. Prvi korak so JAME – zapovedi.

Najbolj znana izmed JAM je AHIMSA – nenasilje.

Z izrazom nenasilje ni mišljeno le fizično nasilje do sočloveka. Ta pojem je zelo relativen. Če opazujemo svoje delovno okolje, preučimo naše vedenje v službi, svoje reakcije in dejanja, opazujemo kako nasilni (nenasilni) smo v odnosu do sodelavcev, strank... Ali bi za uresničevanje svojih ciljev šli »preko trupel«, ali uporabljamo vsa sredstva za dosego svojega cilja? Ali imamo sposobnost prepoznati v ljudeh, ki nas v službi obdajajo (v strankah, sodelavcih, konkurentih) človeška bitja, ki nosijo s seboj ves svoj svet?

Bistvo ahimse je nenasilje lastnega srca. Nasilje, ki se pojavlja navzven, je navadno posledica vojne znotraj nas. Ko ustavimo boje znotraj nas, ustavimo vojne v naši okolici.

Nasilje se izraža v dejanjih, v besedah in mislih. Lahko menimo, da sami nismo nasilni, vendar se nasilje lahko izkazuje na zelo subtilnih ravneh. Ima številne preobleke.

Nasilje se kaže v občutkih krivde, sramu, nezadovoljstva, razočaranja... Kadar ne prenašamo sebe ali koga drugega, ko živimo v občutkih zamere, ko pričakujemo od sebe preveč in si naložimo preveč odgovornosti na svoja pleča, ko pričakujemo, da bo vse potekalo kot mi želimo, smo na nek način nasilni do drugih. Kadar ne delujemo skladno z našo resnico, ampak delujemo zaradi strahov ali ker se tako od nas pričakuje, ker smo tako naučeni, smo nasilni do sebe. Resnica in nenasilje sta neločljiva.

Nenasilje je brezpogojna ljubezen, je sočutje. Nenasilje dosežemo s tem, ko se učimo kako ljubiti in biti ljubljen; ampak kako je mogoče ljubiti in biti ljubljen, če smo se odločili za pobeg ali da bomo prezrli nekatere vidike nas samih?

Joga nas spodbuja, da iščemo svetlobo, resnico znotraj nas. Uči nas kako biti notranje nenasilni in kako izločiti negativnosti, kako izraziti sebe, brez da okolica zaradi tega trpi in da tudi mi sami ne trpimo. Ko se naučimo zamenjati naše negativne vibracije s pozitivnimi, z namenom samoizpopolnitve, takrat dosežemo korak k širitvi miru in to ne samo v nas, ampak tudi v naši okolici, v svetu.

Kako vadim nenasilje?

Z jogo, v asani, ki jo izvajamo elegantno, brez uporabe sile, brez trpinčenja lastnega telesa. S tem, ko spoštujemo lastno telo, omejitve našega telesa, se učimo nenasilja do sebe. Nenasilje vadimo tudi znotraj nas, s tem da opazujemo in se zavedamo svojih misli, da preučujemo ali odgovorno in korektno delujemo v odnosu s seboj in v odnosu z drugimi. Misli prihajajo in odhajajo, smo le opazovalci, ne reagiramo, preučujemo jih ali so prijazne ali morda ne. Misli le opazujemo, ne reagiramo in počasi te misli zapustijo našo zavest.

Dovolimo si čutiti tudi negativna čustva v sebi, jih prepoznajmo, brez nasilja, očitkov, sovraštva in bolečina občutkov se zmanjša, odpro se vrata do novih spoznanj in začutimo veselje in radost.

Tako kot cvet zraste iz semena pod zemljo, nenasilje raste iz samo-sprejemanja in ljubezni do našega pravega jaza, iz globine našega srca.

Joga nas vodi k mirni spravi z našo lastno resnično naravo, zato ji podajmo roko in uživajmo v miru in samo- sprejemanju, ki ga prinaša.

»Resnica je to, kar ti pove notranji glas. Resnica je samoumevna, nenasilje je njeno najzrelejše sadje; je vsebovano v resnici, vendar ni samoumevno.« Mathama Gandhi