Kako izvajati ASANE, ki NAM NISO VŠEČ?

Ali se vam večkrat zgodi, da vas učitelj joge postavi v položaj, ki vam ni všeč? Morda položaj celo sovražite? Ali pa morda ne vidite smisla zakaj bi to počeli?

Dobrodošli v klubu. Veliko ljudi ne mara določenih asan in si mislijo: le zakaj je to potrebno, ne maram je, čisto brez veze itd…. Kadar doživimo tako reakcijo na določen položaj, je pomembno da uvidimo, da je naša naloga samo-raziskovanje, da ugotovimo zakaj se nam ta občutek pojavlja.


Praksa joge nas vodi v zmanjševanje navezanosti in sodbe. Joga nas uči tako imenovano ne-navezanost in ne-sodbo. Te ideje se nam včasih zdijo nedosegljive oziroma nerealne.


Kaj lahko storimo v primeru da nam je kateri izmed položajev zelo moteč?


Najboljše je, da se v praksi joge odločimo, da ne bomo več sodili položajev, se pravi jih ne bomo delili na prijetne in neprijetne. Zavedati se moramo, da vsako asano, ki jo ponavljamo in navzven zgleda popolnoma enako, nikoli ne naredimo enako, ker smo mi vsakič drugačni in je naše občutenje asane drugačno.


Zato si dajmo priložnost in položaj, ki ga ne maramo, poskušamo začutiti vsakič drugače. To je razlog zakaj ponavljati položaje. Naše telo se spreminja iz dneva v dan, naš um je iz trenutka v trenutek drugačen in tudi naši čustveni odzivi nenehno nihajo. Naši odzivi dokaz so dokaz, da se nekaj dogaja, da asane »delujejo«.

Če želimo preseči naše občutke nelagodja v določeni asani, naredimo to postopno:

  • ne obsojajmo asan, jih ne delimo na dobre in slabe,

  • bodimo odprti za možnosti, da obstaja možnost da vzljubimo to asano (vprašajmo se ali mi morda ta položaj lahko kaj prinaša/odnaša),

  • poskušajmo začeti uživati v asani preko svojega diha, najdemo nek izziv znotraj položaja.

Ni toliko pomembno kako naša asana izgleda. P

omembno je, kako znamo uporabljati svoj dih in kakšna je naša sposobnost preusmeriti um iz vloge, kjer obsoja, v vlogo, kjer sprejema in se ne bori več z občutkom ali mi je všeč ali ne.


Vsi, ki se ukvarjamo z jogo, poznamo položaje, ki nas vodijo v te občutke in to je razlog, da smo se odločili za prakso joge. To, da drugače pristopamo k stvarem, je v teh časih, ko smo prisiljeni sprejeti in narediti marsikaj, kar nam ni všeč in je sprejemanje tega, kar ne maramo zelo težko, izredno dobrodošlo.


Torej spustimo odpor v našem umu, zadihajmo in se prepustimo.


Vodilo naj bo: vdihnem, izdihnem, moj um ostane miren in NADALJUJEM.

Namaste.

Monika

#motečaasana #postopnovasano