Joga v zrelih letih

Večkrat se ljudje sprašujejo ali je joga zame, ali morda nisem prestar/prestara?

Današnji pogled na staranje nam dobro prikaže Jonathan Swift s citatom: »Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi rad bil star.«

Živimo v času, v katerem starost ni cenjena, ker starejši ljudje niso več tako hitri, niso tako močni, niso odraz tega, kar dandanes velja za ideal lepote in uspešnosti.

Imam veliko srečo, da smem v svoji skupini poučevati tudi nekaj malo manj rosno mladih deklet, ki sem jih poimenovala ZLATA DEKLETA. Čudovito je srečevati vesele in zadovoljne ljudi, več generacij na enem kupu.

In zato Vam, draga Zlata dekleta posvečam naslednje misli:

  • Prisluhnite svojemu telesu in naj vas ne bo strah.

  • V redu je če se malo raztegnemo. Morda niste gibljive kot mladenka na sosednji blazini, morda se ne obrnete tako hitro iz hrbta na bok, morda vaš prehod iz strešice na tla traja majčkeno dlje. To je popolnoma vseeno…. Spoštujte svoje telo.

  • Joga nas uči obvladati ego, uporabite to v praksi joge. Če vam danes kateri izmed položajev ne ustreza, je to popolnoma v redu, prilagodite ga. Važno je, da ostajate aktivne in ja, joga je za vas. Važno je le da vedno znova in znova poskušate, da ne odnehate.

  • Razmislite o tem, zakaj ste prišle na jogo... Ali ste tu, ker želite da bi bil vaš um osredotočen. Mladi smo toliko, kot je mlada naša hrbtenica. Hrbtenica naj bo prožna in pokončna, to je ključnega pomena.

  • Joga je vrelec mladosti ... ohranja močne kosti, oster um, vitalnost notranjih organov. Nasmejte se sebi in bodite hvaležne za svoje telo. Skratka, ne jemljite joge preresno.

  • Morda telo res ni več tako mlado po letih, a veliko štejejo izkušnje, poznavanje sebe, svojega telesa. Izkoristite svojo modrost, naj vam pomaga k boljši sprostitvi in še boljšemu poznavanju sebe.

Ni pomembno kje živimo ali kam hodimo na jogo, vsi se staramo, vsi hodimo po isti poti, kar resnično šteje, je naš občutek kako to doživljamo.

Najpomembnejše pravilo je, da smo srečni in srečo bomo dosegli samo, če sledimo svojim željam in pravilom, ki jih določamo sami zase.

Današnji članek zaključujem s citatom Marka Twaina: »Starost je stanje duha. Dokler se ne sekiraš, ni pomembna.«

Zato, prilagodite svoj ritem in postavimo leta na glavo :)

Namaste,

Monika

#jogavzrelihletih #starost