JOGA TERAPIJA

Udeležila sem se vikend-seminarja, kjer je predstavil avtentično učenje joga terapije vnuk legendarnega učitelja joge, profesorja Krishnamacharye - Dr. Kausthub Desikachar.

Dr. Kausthub Desikachar je priznani učitelj joge in joga terapevt. Poučuje množice študentov in učiteljev po vsem svetu. S študijem joge je pričel že pri rosnih 9-ih letih pod vodstvom svojega učitelja in očeta in jo začel poučevati že v rani mladosti pri 13-ih letih. Končal je tudi dvojni magistrski študij na Univerzi v Madrasu, nato se je popolnoma posvetil učenju in poučevanju joge.

Jogo je predstavil bistveno širše in globlje, kot je le fizična praksa in izvajanje asan.

Vedno sem se zavedala moči in širine joge, vendar sem šele skozi ta seminar nekako začutila resnično veličino tega starega znanja.

Dr. Kausthub nas je povprašal ali smo resnično pripravljeni sprejeti odgovornost za svoje zdravje in ali bomo uporabili res vse svoje vire, ki jih imamo na razpolago, da dosežemo napredek na področju zdravja. Govoril je o tem, da nas nihče ne bo prišel rešit, da se je treba prebuditi, da ne bo čarobne vile s paličico pa čeprav si še tako želimo.

Razložil je kako joga vpliva na naše zdravje. Kako poteka transformacija iz bolezni v zdravje. Vsak, ki pride na joga terapijo, mora biti pripravljen na delo s seboj, na samo-napredovanje, na lastni razvoj. Delo terapevta ni najti odgovorov namesto nas, ampak je delo terapevta da pomaga tistemu, ki išče pomoč, da sam najde odgovore.

V joga terapiji gre za holistični pristop zdravljenja. Celosten - holističen pristop je časovno neomejen, vključuje način življenja in prehranjevanja, življenjsko okolje, odnose z družino in partnerjem, stiske in želje, telesne aktivnosti, navade. Ta pristop temelji na pogovoru, poslušanju, opazovanju in po lastni želji po spremembi.

Natančno nam je razložil faze bolezni, kako ljudje ignoriramo znake bolezni v začetni fazi, kako telo na to reagira. Predolga ignoranca vodi v hude bolezni.

Glavni vzroki bolezni, kot jih pozna joga terapija, so:

1. NEPRIJETNE SPREMEMBE – npr. sprememba partnerstva kot so ločitev, smrt bližnjih, selitve ipd – vse to lahko vodi v stanja depresije,

2. LASTNA PRIČAKOVANJA – če veliko pričakujemo od nekoga ali od sebe in se to ne uresniči, to lahko vodi v stanje depresije,

3. SLABE NAVADE – premalo spanja, kajenje, alkohol vodijo v bolezenska stanja,

4. NEURAVNOTEŽENOST - moramo si vzeti čas za počitek, biti v pravi meri aktivni, skratka uravnoteženi, sicer lahko naše zdravje opeša,

5. SLABA PREHRANA- preobilna in kalorijsko prebogata hrana – ali premalo hranjenja. Pogostost motenj v prehrani.

6. NEPRIMEREN NAČIN ŽIVLJENJA – preveč dela, premalo gibanja, premalo spanja…

7. IZRABA ČUTIL – preglasna glasba, preveč tv, preveč računalnika,

8. LASTNA VREDNOST – podcenjevanje samega sebe / precenjevanje – pretirana lastna vrednost,

9. SLABI MEDSEBOJNI ODNOSI – naj si bodo družinski, partnerski ali prijateljski odnosi. Če smo obkroženi z negativnimi ljudmi, bomo razmišljali negativno, tako ustvarjamo negativnost.

Joga nam pri teh stanjih lahko pomaga. Joga je odločitev, odločitev da začnemo že prej, preden se bolezen razvije. Skozi jogo se naučimo opazovati in znamo opaziti znake bolezni že prej, preden se znaki razvijejo v hudo bolezensko stanje.

Joga nam razvija ODGOVORNOST DO SEBE, da se odločimo delovati in vztrajati na svoji poti zdravja.