Zakaj je dih v jogi tako pomemben in kako se ga naučimo?

Delo z dihom je za začetnike ena izmed najtežjih komponent joge.

Zavedati se moramo, da je delo z dihom proces zdravljenja, proces, ki vodi v spremembe. Preko diha postanemo v jogi bolj senzitivni, jo začnemo drugače dojemati in čutiti.

Osredotočenost na dih nas spomni, da smo veliko več kot le fizično telo.

Vsako učenje joge je proces in na začetku tega se mora učenec najprej naučiti pravilno dihati. Ko se ljudje spoznavajo s svojim dihom, ko ga začenjajo raziskovati, so večkrat nemirni, jih ta proces učenja iritira. Vendar, če učenec razume zakaj je dih tako pomemben, te začetne težave hitr

o minejo.

Dober učitelj joge mora učence naučiti pravilno dihati, prepoznati kvaliteten dih.

Dih je pomemben, ker preko diha vstopamo v globlje plasti lastnega telesa, v globlje plasti sebe.

Jogijska anatomija pozna 5 teles (tako imenovanih koš):

  • fizično telo (anamaja koša),

  • energijsko telo (pranamaja koša),

  • umsko telo (manomaja koša),

  • telo modrosti/intelekta (vidžnanamaja koša),

  • telo blaženosti (anandamaja koša).

Kako torej dihati?

V procesu učenja joge se moramo najprej naučiti pravilno dihati, z uporabo trebušne prepone.

V kvalitetni rabi diha čutimo premik te mišice, ki se ob vsake vdihu premakne navzdol proti notranjim organom in s tem povzroči premik popka navzven in ob vsakem izdihu se pomakne navzgor in povzroči premik popka proti hrbtenici. Začnemo uporabljati tako imenovano polno dihanje.

S pravilno uporabo trebušne prepone se začnemo zavedati pomembnosti diha v našem življenju. Odrasla oseba naredi na dan cca 22.000 vdihov/izdihov. In vsak vdih prinaša novo energijo in vsak izdih odnaša stari energijo, nas čisti.

Nepravilno, plitko dihanje zmanjšuje dotok kisika in sproščanje ogljikovega dioksida, kar telo vodi v stresno situacijo. Pomanjkanje kisika in naraščanje ogljikovega dioksida v telesu, povezanega z zadrževanjem diha, lahko privede do utrujenosti in potrtosti. Izdihne se preveč ogljikovega dioksida in možgani ter drugi deli telesa dobijo (zaradi neravnovesja kisika in ogljikovega dioksida v krvi) premalo kisika.

Dihanje s prepono (trebušno dihanje) je naravno dihanje novorojenčkov in spečih odraslih. Dihanje s prepono je globlje in počasneje kot plitko prsno dihanje, telesu daje prijeten ritem in ga sprošča.

Ko pove