Joga in ANKSIOZNOST


Moderni način življenja nam prinaša veliko težav.

Anksiozne motnje so poleg depresije najpogostejše duševne motnje v Evropskem prostoru. K anksioznim motnjam so nagnjeni predvsem ljudje, ki so perfekcionisti, tisti, ki imajo večjo potrebo po odobravanju s strani okolice, ki se nagibajo k zanemarjanju svojih občutkov in so pod stresom.

Pritiski na delu, izpolnjevanje rokov, vsakodnevne aktivnosti in druge obveznosti, ki jih imamo, terjajo svoj davek. Ta stanja nikomur niso tuja. Vendar imamo veliko možnosti kaj lahko naredimo na tem področju.

Ena izmed čudovitih možnosti za lajšanje teh težav je tudi joga.

Jogijska praksa nam daje možnost preučevanja lastnega telesa in opazovanja, kaj se zgodi, ko ustavimo tok misli in nam dih prevzame telo.

Gibanje, ustavljanje nenehnega toka razmišljanja in pravilen dih so pomembni dejavniki pri sproščanju, pri lajšanju stresa in tesnobe.

Fluidno, tekoče gibanje s pomočjo joge in osvoboditev diha, nam pomaga sprostiti čustvene napetosti, ki se običajno kažejo kot fizična napetost v telesu.

Naše telo obožuje gibanje in ko se naučimo gibati na pravi način, je to še toliko boljše.

Zaradi pomanjkanja gibanja, nepravilnega dihanja, poškodb, stresa, tkivo v telesu začne izgubljati svojo gibkost, pretočnost, svojo hidracijo in otrdi. To je navadno vzrok za togosti, ki jih čutimo v telesu, za tako imenovano »tiščanje«, kar čutimo v primeru stresa, jeze ali strahu. Gibanje in dih skozi asane nam »mehča« telo, prinaša občutek lahkotnosti, odprtosti in sproščenosti, kar posledično sprošča naš um.

Vodilo joge je, da naš dih vodi gib. Vedno naj se dih začne pred gibom. Način, kako dihamo, vpliva na to kako se počutimo. Način kako uspemo povezati telo in dih uravnava naš dan. Um sledi tej povezanosti in postane bolj umirjen.

Če menite, da potrebujete več pretočnosti, fluidnosti in sproščenosti, si vzemite čas za jogo.

Začnimo torej živeti na način: Gibam se, diham in uživam! …. In najpomembnejše - NI ME STRAH!

Namaste,

Monika

#anksioznost #strah #obvladovanjestrahu