Uživajmo jesen - OBDOBJE VATA


Ayurveda loči tri telesne tipe - tri doše - Pitta, Kapha in Vata.

Doše izražajo določene mentalne in fizične karakteristike človeka. Eter in Zrak skupaj sestavljata Vato, Ogenj in Voda Pitto, in Voda in Zemlja Kapho. Navadno imamo ljudje prevladujoč en tip, lahko pa smo kombinacija več tipov.


Pitta predstavlja ognjeno energijo. Osebe s kvaliteto Pitta so navadno živahnega temperamenta, z veliko energije in dobro prebavo. Pitta ljudje nimajo težav s komunikacijo in so lahko dobri vodje, učitelji, če pa so izven ravnotežja, lahko hitro sodijo in so lahko tudi agresivni.


Kapha je povezana z kvalitetami vode in zemlje. Tovrstni tip človeka je navadno počasen, lojalen, radodaren, kadar pa je izven ravnotežja postane len in nepripravljen na spremembe.


Vata izraža kvaliteto zraka, etra in sprememb. Ljudje tipa Vata so živahni, intuzijastični, vedno v gibanju. Ko so izven ravnotežja so nagnjeni k anskioznosti in nespečnosti.


Jesen je obdobje VATA doše, veter prinaša suh zrak, ki predstavlja element Vata doše. V zraku je veliko prane, esence obstoja, vitalne življenjske energije.


Jesen je čas transformacije. Opuščanja in odpuščanja. In čas slovesa, lahko tudi slovo od starih vzorcev. Enako kot v naravi drevje odmetava listje, živali se pripravljajo na zimo, vsa narava prehaja v neke vrste hibernacijo. To je čas, ki je namenjen umirjanju, je čas da se obrnemo k sebi in začutimo mir znotraj sebe. Začutimo svoje bistvo in preprosto uživamo da smo.


Če poskušamo slediti nekaterim preprostim nasvetom, se lažje izognemo prehladom, suhi koži, slabemu počutju in stresu na splošno.


Pazimo na:

 1. Redno prehrano, ki z rednostjo ob določenih urah zelo pomirjevalno deluje proti povišanju »nemirne« vate.

 2. Tople oljne masaže delujejo zelo pomirjevalno. Masaža hrani in krepi telo, podarja reden spanec, stimulira notranje organe, pospešuje cirkulacijo ter zmanjšuje stres in anksioznost. Izogibajmo se zelo težki fizični vadbi in delu.

 3. Poiščimo nekaj, kar nas pomirja (meditacija, joga, sprehodi) in to redno prakticirajmo.

 4. Zaradi suhosti zraka, se v jeseni večkrat pojavi težava z izsušeno kožo. Zato moramo paziti na hidracijo, da dovolj pijemo, privoščimo si tudi kvalitetno hranilno masko za obraz.

 5. Oblačimo se v živahne barve; rdečo, rumeno, oranžno.

 6. Zaščitimo se pred vetrom. Ob hladu in vetru si zmeraj zaščitimo vrat in ušesa. Izogibajmo se hrupnim prostorom, hitri vožnji.

 7. Poskušajmo odhajati v posteljo okrog 22 ure zvečer.

Prehranjevanje v jeseni:

Ayurveda narekuje da naj bi prehrano prilagajali letnim časom. To veliko ljudi dela čisto intuitivno, npr. da v toplih letnih časih jedo hrano, ki jih hladi in obratno.

 • Za uravnavanje Vata doše je pomembna rutina, kar pomeni da dan začnemo z zajtrkom in si priskrbimo tokom dneva dovolj zdravih obrokov.

 • V jeseni jejmo veliko juh, enolončnic, skratka hrane ki nas greje.

 • Uživajmo žitarice - (basmati, rjavi) riž, ječmen...Jejmo sezonsko zelenjavo – pesa, sladki krompir, korenje, buče.

 • Uživajmo v okusih jesenskega sadja -grozdje, fige, slive, marelice, granatno jabolko, kaki. Polnozrnate in ajdove testenine so v tem času zelo koristne.

Gibanje v jeseni: