Pozitivni učinki vadbe joge

Nekaj razlogov zakaj vaditi jogo.......

A.) Pozitivni učinki joge na telo:

1. Najnovejše študije kažejo, da dnevna praksa joge zmanjšuje simptome različnih bolezni kot so artiritis, diabetes, astma.

2. Boljša kvaliteta diha; z vadbo joge se naučimo kontrolirati svoj dih in na ta način se zmanjšujejo morebitne težave pri dihanju. Pljuča delujejo bolj učinkovito.

3. Krvni tlak; redna vadba joge pripomore k znižanju

krvnega tla, boljši cirkulaciji in oskrbi telesa s kisikom.

4. Srčni utrip;s pomočjo joge znižujemo srčni utrip, srce se krepi in postane dovolj močno, da potiska več krvi z manj utripa.

5. Cirkulacija krvi; joga izboljšuje cirkulacijo krvi. S prenosom pomembnih hranil in kisika skozi telo omogoča bolj zdrave organe, kožo in možgane.

6. Srčno-žilni sistem; vadba joge oskrbi telo z več kisika in s tem izboljšujemo vzdržljivost srčno-žilnega sistema.

7. Notranji organi; izvajanje joge je hkrati doživljanje masaže notranjih organov ter izboljšana preventivna sposobnost telesa pred pojavom bolezni. Joga omogoča povezavo z lastnim telesom in sposobnost zaznavanja neprimernega delovanja znotraj telesa.

8. Prebavni sistem; funkcije prebavnega sistema (prebava, absorpcija, peristaltika …).

9. Imunski sistem; izvajanje jogo pripomore k dvigu odpornost telesa.

10. Bolečinski prag; redno izvajanje joge dvigne toleranco telesa za bolečino (dvigne bolečinski prah). S pomočjo joge lahko odpravimo kronične bolečine, kot so npr. bolečine v križu.

11. Metabolizem / presnova; s pomočjo joge izboljšamo presnovo. Uravnovešena presnova se kaže kot zdrava telesna teža in sposobnost kontroliranja apetita.

12. Staranje; izvajanje joge stimulira proces detoksifikacije znotraj telesa. Detoksifikacija se med drugim kaže tudi v upočasnjenem staranju.

13. Telesna drža; izvajanje jogo pripomore k zavedanju telesne drže, nas nauči kako jo zadržati in kontrolirati pravilno držo. Preko joge in boljše telesne drže pridobimo na samozavesti ter zdravju.

14. Telesna moč; z jogo okrepimo telesno moč z uporabo teže lastnega telesa v primerjavi s skupno močjo (gravitacijo).

15. Energija; redno izvajan